Fortsetter med noen anti-inflasjons tiltak i 2024

Publisert

Sánchez kunngjorde også at i løpet av første trimester av 2024 vil merverdiavgiften (IVA i Spania) på basis matvarer forbli på 0%, mens andre produkter som pasta og matolje vil beholde sin reduserte merverdiavgift på 5%.

Han sa at tiltakene tar sikte på å “forbedre folks liv” i en tid preget av usikkerhet som følge av Russlands invasjon i Ukraina og konflikten mellom Israel og Hamas.

Avgiftene på elektrisitet og gass vil imidlertid øke gradvis i løpet av de neste seks månedene, men først etter at “vinterperioden er over”, sa Sánchez.

Sánchez’ regjering iverksatte først en rekke tiltak for å hjelpe husholdningene med å takle de skyhøye prisene i 2022, etter at Russlands invasjon i Ukraina det året sendte forbrukerprisene i været.

Utvidelsen av subsidier og rabatter på offentlig transport betyr at de som reiser ofte med det statseide selskapet Renfe, det katalanske Rodalies eller mellomdistanseoperatøren Avant, kan fortsette å bruke tjenestene gratis.

Rabatten på 50 % på mange andre offentlige transportmidler vil også fortsette i 2024, som i 2023, med 30 % dekket av den spanske staten.

Momssatsen på elektrisitet vil øke fra dagens 5 % til 10 % og forbli på dette nivået i hele 2024. Før energikrisen var momssatsen på strømregningen 21 %.

Særavgiften på elektrisitet vil bli redusert i løpet av første halvår. I første kvartal blir den 2,5 % og i andre kvartal 3,8 %. Normalt er avgiften satt til 5 %.

Momsen på gass vil også øke fra 5 % til 10 % i januar. Den vil imidlertid gå tilbake til det tidligere nivået på 21 % i april.

Den spanske inflasjonen nådde rekordhøye 10,8 % i juli 2022, det høyeste nivået siden 1985, men har siden avtatt. I november lå den på 3,2 %, selv om matvarekostnadene fortsetter å stige mye raskere.

Tiltakene, som vil koste statskassen rundt 2,5 milliarder euro i 2024, vil ikke hindre Spania i å redusere gjelden og det offentlige underskuddet, sier Sánchez.

For å bidra til å betale for dem vil regjeringen forlenge en kontroversiell skatt på banker og energiselskaper som ble innført i 2023, med et ekstra år. Skatten, som skal innbringe rundt 3 milliarder euro i år, skal nå også betales i både 2024 og 2025. LES OGSÅ: Spania vil innføre en skatt på 4,8 % på banker og 1,2 % på energiselskaper for å unngå levekostnadskrise.

Sánchez skrøt av skattekutt og støttetiltak som vil bli iverksatt neste år for å konsolidere de offentlige finansene. Han fremhevet regjeringens innsats for å balansere finansene og samtidig skape arbeidsplasser og opprettholde sosial beskyttelse.

Han sa også at tallene for BNP-vekst og sysselsetting også har overgått analytikernes forventninger. “EU-kommisjonen spådde en sysselsettingsvekst på 0,8 % i 2023. I dag vet vi at vi vil ha en vekst på rundt 2 %”, understreket han.

Sánchez uttrykte også stolthet over nedgangen i strømprisene og understreket at tiltakene har hatt en direkte innvirkning på innbyggernes hverdag. “Tallene taler for seg selv og viser hvor konsekvent og samfunnsengasjert denne regjeringen er”, sa han.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter