Første rettssak i kjølvannet av Covid-19: 74 døde på sykehjem i Alcoy

Publisert

Pårørende til de avdøde gikk sammen mot et enkelt sykehjem som registrerte et rekordhøyt antall dødsfall. Halvparten av beboerne døde i løpet av kort tid.

En av de største tragediene på kort tid under koronapandemien på et aldershjem i Alcoy (Alicante) skal opp i retten. Pårørende til 18 av de 74 avdøde som omkom våren 2020, da covid viste seg å være spesielt dødelig og hele Spania var innesperret, har fremmet sine rettslige krav for å avklare om det forelå ansvar.

22. januar eller 6. februar 2024 er datoene som vurderes for rettssaken, en dato som vil bli bestemt i henhold til advokatenes agenda. Torsdag i denne uken ble det avholdt et innledende rettsmøte, og dommeren ved domstol nummer 3 i Alcoy-palasset har akseptert praktisk talt all informasjon fra begge parter, rundt 600 dokumenter.

Saken vakte oppsikt da pandemien brøt ut, og en av boligene (Domus VI) hadde en høy dødelighet – mer enn halvparten av de 140 beboerne – noe saksøkerne hevdet var den høyeste forekomsten i Spania og Europa.

Etter å ha opprettet en forening for de berørte, gikk de til søksmål ett år etter dødsfallene og argumenterte for at pasientene i noen tilfeller kunne ha overlevd hvis de hadde blitt overført til sykehuset, og fordi de var uenige i at noen eldre mennesker hadde blitt bedøvet uten samtykke fra sine pårørende.

De aksepterte heller ikke behandlingen av beboere som ikke bukket under for koronaviruset i månedene som fulgte.

På den andre siden sitter tre selskaper med tilknytning til sykehjemmet på tiltalebenken: morselskapet og et annet selskap med tilknytning til senteret, samt et forsikringsselskap som klagerne (48 pårørende til dødsofrene) krever erstatningsansvar fra.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter