Første rettssak i kjølvannet av Covid-19: 74 døde på sykehjem i Alcoy

Publisert

Pårørende til de avdøde gikk sammen mot et enkelt sykehjem som registrerte et rekordhøyt antall dødsfall. Halvparten av beboerne døde i løpet av kort tid.

En av de største tragediene på kort tid under koronapandemien på et aldershjem i Alcoy (Alicante) skal opp i retten. Pårørende til 18 av de 74 avdøde som omkom våren 2020, da covid viste seg å være spesielt dødelig og hele Spania var innesperret, har fremmet sine rettslige krav for å avklare om det forelå ansvar.

22. januar eller 6. februar 2024 er datoene som vurderes for rettssaken, en dato som vil bli bestemt i henhold til advokatenes agenda. Torsdag i denne uken ble det avholdt et innledende rettsmøte, og dommeren ved domstol nummer 3 i Alcoy-palasset har akseptert praktisk talt all informasjon fra begge parter, rundt 600 dokumenter.

Saken vakte oppsikt da pandemien brøt ut, og en av boligene (Domus VI) hadde en høy dødelighet – mer enn halvparten av de 140 beboerne – noe saksøkerne hevdet var den høyeste forekomsten i Spania og Europa.

Etter å ha opprettet en forening for de berørte, gikk de til søksmål ett år etter dødsfallene og argumenterte for at pasientene i noen tilfeller kunne ha overlevd hvis de hadde blitt overført til sykehuset, og fordi de var uenige i at noen eldre mennesker hadde blitt bedøvet uten samtykke fra sine pårørende.

De aksepterte heller ikke behandlingen av beboere som ikke bukket under for koronaviruset i månedene som fulgte.

På den andre siden sitter tre selskaper med tilknytning til sykehjemmet på tiltalebenken: morselskapet og et annet selskap med tilknytning til senteret, samt et forsikringsselskap som klagerne (48 pårørende til dødsofrene) krever erstatningsansvar fra.

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter