Forbrytelser mot menneskeheten

PublisertNyttig å vite:

Spanias nasjonale domstol åpner for at den baskiske separatistgruppen ETA kan bli dømt for forbrytelser mot menneskeheten. Paragrafen ble innført i den spanske straffeloven 1. oktober 2004. Domstolen har bedt politiet om en komplett liste over alle saker knyttet bombeattentater og bortføringer utført av organisasjonen etter denne datoen. Separatistgruppens tidligere ledelse risikerer dermed å havne på tiltalebenken på nytt og kan bli idømt nye lange fengselsstraffer. Saken er fremmet på bakgrunn av en appell fra ofre for separatistgruppens terrorhandlinger.

I vurderingen av hvorvidt paragrafen om forbrytelser mot menneskeheten skal gjøres gjeldene vil det bli lagt vekt på om ETAs tidligere ledelse kan sies å ha drevet en bevisst og systematisk forfølgelse av en bestemt gruppe mennesker. Den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional) mener dette kan være tilfelle. Alle som sto i veien for et uavhengig Baskerland var potensielle mål for terrorhandlinger hos organisasjonen. Dersom disse ofrene på bakgrunn politisk og ideologisk tilhørighet kan forståes som en gruppe vil paragrafen kunne bli tatt i bruk.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile. I en tv-sendt tale 20. oktober 2011 kunngjorde organisasjonens gjenværende ledelsen at det var slutt på de voldelige aksjonene.

Foto: Resultatet av ETAs bombing av et parkeringshus ved landets hovedflyplass Madrid–Barajas 30. desember 2006. I angrepet ble 2 personer drept og 52 skadet.

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter