Flaggforbud under cupfinalen

Publisert

Det katalanske uavhengighetsflagget vil være forbudt under årets spanske cupfinale i fotball. Finalen som skal spilles mellom Barcelona og Sevilla søndag 22. mai går på hjemmebanen til fotballklubben Atlético Madrid i Madrid (Vicente Calderón). Forbudet er innført av regjeringspartiet Partido Populars delegasjon i hovedstaden, med hjemmel i den spanske idrettsloven. Beslutningen møter sterk motstand ikke bare i Catalonia. Flere juridiske eksperter stiller seg tvilende til forbudet og mener avgjørelsen er av politisk karakter og ikke kan legitmeres med loven.

Regionspresidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, skulle egentlig ha vært tilstede under under årets spanske cupfinale i fotball (Copa del Rey). Den katalanske presidenten har nå annonsert at han uteblir i protest mot flaggforbudet.

Det er imidlertid ikke bare i Catalonia at kritikken kommer. Forbudet møter også motstand hos spanske jurister.

I følge avisen El País har flere eksperter på spansk forfattningsrett reagert på avgjørelsen.

I Spanias idrettslov (Ley del Deporte) heter det at flagg og symboler som oppfordrer til hat eller terrorisme ikke kan tillates. Dette kan ikke gjøres gjeldende for det katalanske uavhengighetsflagget (La Estelada), mener ekspertene.

Dersom det skal gjøres innskrenkninger i ytringsfriheten, slik flaggforbudet innebærer, bør det begrunnes godt. Det har ikke regjeringsdelegasjonen til Partido Popular gjort, heter det i en uttalelse.

Les også: Ytringsfrihet stadig et tema i Spania

Partido Popular har tidligere forsøkt å forby pipekonserter under den spanske nasjonalsangen. I 2015 foreslo partiet å gjøre loven strengere for å straffe eventuelle overtredseser. Utspillet kom etter at tilhengere fra Barcelona og Athletic de Bilbao hadde lagd pipekonsert før cupfinalen samme år, to lag som kommer fra regioner der det tradisjonelt har vært sterk motstand mot den spanske nasjonalstaten og monarkiet.

Etter alt å dømme vil det igjen bli vanskelig å stoppe fotballtilhengernes ønsker om å ytre seg politisk. Under årets finale 22. mai forventes det derfor både pipekonserter og katalanske uavhengighetsflagg.

Les også: Vil forby pipekonserter

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter