FirAll 2023 – Vår-løkens egen festival

Publisert

Over vinteren dyrkers mange løkplanter langs Middelhavs-kysten. De milde vintrene, som trekker så mange nordboere hit, gir også optimale forhold for grønnsakene man kan høste senvinters.

Helgen 17. til 19. februar er dedikert vårløken i Xativa nord på Costa Blanca. Feria del Ajo Tierno de Xàtiva er en festival hvor “gastronomi” står i sentrum.

Lørdag 18. februar

Det hele begynner morgenen 18. klokken 09.00 i “Jardín de la Glorieta” hvor bøndene som dyrker vår-løken byr på frokost etterfulgt av omvisning i løk-åkrene klokken 10.00. Man går fra Font del Lleó, interesserte bes å melde seg på turistkontoret på forhånd via websiden Xàtiva Turismo. Klokken 11. begynner man å lage Paella, selvsagt med vår-løk som ingrediens. Klokken 12. er det show for barna. Etter en lang siesta er det vår-løk-skrelle-konkurranse klokken 17.00.

Søndag 19. februar – Calçotada 

Denne dagen foregår det mest rundt markedsplassen “Plaza del Mercat”. Hovedattraksjonen er Calçotada. Hvor man spiser vår-løk dyppet i tomat og paprika-saus. Dette “fenomenet” er mest kjent fra Catalonia hvor restauranter serverer vårløk for “Calçotada” fra slutten av januar og fremover.

Løken grilles over åpen ild til den er myk på innsiden og klar til å spises. Det obligatoriske tilbehøret er salvitxada saus hvor hovedingrediensene er hvitløk, paprika, nøtter og olivenolje. Løken dyppes i sausen og løken skal inntas som om det var sverdsluking man drev med. Hodet legges tilbake og blikket vendes mot himmelen i det løken fortæres.

Xativa

Komplett program:

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter