Fiesta de la Castaña – Kastanjens egen festival

Publisert

Over store deler av den Iberiske halvøya, inkludert Portugal og deler av Frankrike markerer man i skriftet oktober-november Castañada.

Malaga: Fiesta de la Castaña y el Vino

I Malaga skal nøttene nytes med et godt glass vin og med det «Festivalen for kastanje-nøtter og vin», Fiesta de la Castaña y el Vino y Yunquera (Malaga). Her vise dagen til produksjon av vin og matlaging med kastanjer som ingrediens. For 2023 går fiestaen over to dager, 28. og 29. oktober.

Castañada i Katalonia

I Barcelona og hele Katalonia har man markert Castañada siden 1700-tallet. Feiringen har tradisjonelt vært lagt til allehelgensdag (todossantos). I nyere tid ofte dagen før.

Her knyttes tradisjonen til måltider i forbindelse med begravelser, i Galicia er tilknytningen til de døde enda sterkere. I moderne tid markerer man i Katalonia Castañada sammen med venner og familie. Grillede kastanjer nytes med søt moscatel-vin og søte bakevarer med mandler (panellets) og syltetøy. Bildet av den gamle damen med skaut, som griller kastanjer, er vanlig å se i denne perioden.

Kanariøyene: «Los Finaos»

På Kanariøyene markerer man «Los Finaos». Dette er en gammel tradisjon hvor man 1. november lar mor og bestemor fortelle historier om familiens nå avdøde medlemmer. Dette samtidig som man nyter et kveldmåltid bestående av kastanjer og andre nøtter, f.eks. mandler. Tilbehøret er søt vin, gjerne anis-likør og rom med honning.

Kult for de døde

Festivalens røtter knyttes til kelterne i det man markerer sommerens slutt og vinterens ankomst. Selv om man finner en tilknytning til de døde i alle disse markeringene er det mest markant i Galicia hvor man lar bålet brenne lenge og plasserer mant rundt ilden for å få de dødes ånder til å føle seg mer hjemme. Målet har vært å igjen «få besøk av» åndene til avdøde familie-medlemmer. Det finnes et utall ritualer i tilknytning til dette hvor målet er renselse, helse og huske på sine døde. Mange passer på å besøke kirken akkurat denne dagen eller besøke sin lokale «healer».

Kastanjenøttene er modne i det vinteren begynner i Spania og gatelangs blir det mer og mer vanlig å få kjøpt grillede kastanjer i kremmerhus.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter