Får det som de vil i Kongressen

Publisert

Det nye partiet Podemos får det som de vil med plasseringen av representantene sine i Kongressen. Partiet som er Spanias tredje største var av ukjente årsaker først henvist til de bakerste radene i salen, langt unna halvsirkelen ved talerstolen der debattene utspiller seg og der regjeringen og veteranene i PP og PSOE har sine seter. Dette forslaget er nå forkastet. Endringen kommer etter at Podemos-leder Pablo Igelsias hadde protestert mot forslaget, et vedtak som var stemt frem uten at partiet fikk delta i avstemningen.

Det skal ha vært Partido Populars tidligere helseminister Celia Villalobos som i all hemmelighet hadde presentert det ekskluderende forslaget og fått det godkjent av de andre partiene, uten deltakelse fra Podemos.

Partileder i Podemos, Pablo Iglesias, var imidlertid ikke villig til å godta at partiet som for første gang er representert i det spanske parlamentet skulle henvises til plassene lengst unna talerstolen. Den unge partilederen presenterte derfor sitt eget forslag, en løsning som ble bedre likt av de andre partiene og som nå er enstemmig vedtatt. Nykommeren Podemos, som i sitt første parlamentsvalg sensasjonelt er blitt Spanias tredje største parti, blir dermed tatt med i varmen og får delta i debattene på lik linje med de tra andre store partiene Ciudadanos, PSOE og PP.

 

Rastafletter eller dress og slips

Diskusjonen om sitteplasser i den spanske nasjonalforsamlingen er bare en av flere uvanlige problemstillinger som har dukket opp etter parlamentsvalget 20. desember. Foruten at Spania fremdeles står uten regjering, har Kongressen sett mye nytt etter at Podemos og den nye generasjonen sosialdemokrater fikk over 60 av salens 350 seter.

Under første oppmøtedag 13. januar hadde en av partiets kvinnelige representanter med seg sin seks måneder gamle baby som hun ammet i løpet av sesjonen. Det skal ha vært første gang et spedbarn var med i et kongressmøte, noe som umiddelbart skapte debatt i sosiale medier. Enkelte mente den kvinnelige Podemos-representanten burde ha benyttet seg av Kongressens egen barneparkering, en ny ordning der representantene kan betale for barnepass når de ikke har andre valg enn å ta med ungene på jobb. Andre mente det var rom for et unntak og kom med oppmuntrende ord til den ammende barnemoren.

I tillegg til den historisk unge «representanten» har andre annerledestenkende parlamentsmedlemmer skapt uvanlige overskrifter. Blant annet er dress og slips ikke lenger det foretrukne antrekket for alle husets mannlige representanter. Mange stilte første dagen i det de går og står i til vanlig, enkelte i t-skjorte. I tillegg har halskjeder blitt mer vanlig blant de mannlige politikerne og andelen representanter med synlig piercing både hos kvinner og menn har steget.

Noe uventet ble også rastafletter et tema på oppmøtedagen, etter at flere representanter ikke hadde klipt dem av for anledningen. Kongressens visepresident Celia Villalobos (PP) uttalte til media etter møtet at det spilte ingen rolle så lenge håret var vasket så hun ikke fikk lus, en uttalelse hun senere måtte jobbe hardt for å rette opp ved blant annet å vise til at hun faktisk selv, i en ikke altfor fjern del av sin egen familie, kjente folk med tilsvarende frisyrer.

Som en generell kommentar til spørsmålet om kleskode kan det nevnes at den ene Podemos-representanten med dreadlocks mente at klærne de folkevalgte hadde på seg var mindre viktig enn hva de faktisk sa og gjorde i nasjonalforsamlingen. Han la samtidig til at dersom folk likevel skulle insistere på å dømme etter utseende var det verdt å merke seg at all korrupsjonen Spania hadde slitt med de siste årene hovedsakelig var begått av menn i dress og slips.

Les også: Sánchez bedt om å danne regjering

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter