Fant ukjent romersk by i Pyrineene

I de spanske Pyrineene, sånn halvveis midt mellom Pamplona og Zaragoza har man funnet en romers by bosatt mellom år 100 og 200. Her var det romerske bad, villaer, hus og en gravplass. Kanskje mest interessant er funnet av det som en gang var to store søyler. De var opprinnelig over seks meter høye og har trolig vært del av et større offentlig bygg eller et forum. De er laget med en stil som var vanlig mot slutten av det første århundre.

De var opprinnelig over seks meter høye og har trolig vært del av et større offentlig bygg eller et forum. De er laget med en stil som var vanlig mot slutten av det første århundre.

Det er ved universitetet i Zaragoza at man har studert funnet og konkludert med at det dreier seg om en til nå ukjent romers by. Byen ligger langs veien som knytter sammen to andre kjente romerske byer Iaca (Jaca, Huesca) og Ilumberri (Lumbier, Navarra). Veien ble brukt også gjennom Middelalderen. Den knyttet Santiago de Compostela i Galicia til Frankrike.

Romersk bad

En større mosaic laget av små steiner og glass var trolig delen av et romers bad. Det var del av et rom på 5 ganger 3.5 meter.

Det var i 2018 at byrådet ved landsbyen Artieda (73 innbyggere) sendte en forespørsel til universitetet i Zaragoza. Man ønsket å få ekspert-hjelp til å studere noen gamle ruiner i nærheten av et gammelt kloster.  Området er lokalt kjent som El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen eller Campo del Royo.

Eksperter fra universitetet studerte stedet og gjenstander som en stund har vært på både private og offentlige hender. Etter å ha jobbet med materien i nå fire år er konklusjonen klar. Det har vært en konstant bosetning i området fra rundt år 100 til år 400. Deretter var området ganske forlatt frem til rundt år 900 hvor det igjen var mennesker som bodde her frem til rundt 1300-tallet.

Les også:

Den romerske arven i Alicante provinsen

64-årig kvinne drept på Orihuela Costa

Det var klokken 03.50 at naboer i Lomas de Cabo Roig ringte politiet. På stedet fant politiet den 64-årige kvinnen knivstukket. Hun var av...

Historisk Metro-forbindelse i Malaga

Det har gått 17 år siden man i Malaga startet arbeidet på metro-linjen som skulle få Malagas metro helt inn til sentrum. Mandag 27....

Halvparten av Spanias energi-produksjon blir fornybar

Estimater viser at 2023 kan bli året da over halvparten av Spanias energi-produksjon kommer fra fornybare kilder. I 2022 var dette tallet 42%. I Januar...

Flere kjøper bolig i Spanske storbyer

Selv om kyst-områdene fortsatt er svært populære er det de spanske storbyene hvor det er flest utlendinger som kjøper bolig. I Madrid provinsen-ble det...