25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Den romerske arven i Alicante provinsen

Den iberiske halvøya er full av romerske ruiner som vitner om en historie og kultur som er fantastisk rik og omfattende, men likevel noen ganger noe bortgjent i det moderne Spania. Her finnes amfiteater, broer, akvedukter og festninger som vitner om romernes inntog og arv. På Costa Blanca ligger ruinene tett, hvorav mange er nesten ukjente for publikum, men likevel tilgjengelige og fulle av spennende historier fra en svunnen tid.

Det romerske keiserriket dominerte Vest-Europa og hele Middelhavet gjennom erobring. Romerne fortsatte innvaderingen av Spania frem til middelalderen da sivilisasjonen bukket under etter barbariske invasjoner i det 5. århundret. Romerne hadde sterk innflytelse i Spania på utviklingen av lover, kriger, kunst, litteratur, arkitektur og språk.

Det er laget en liste over BIC (Bienes de Interés Cultural), steder med stor kulturell interesse i Marina Baixa. Det er lite som vitner om den storheten og viktigheten de hadde på stedet når bygningene nå ligger i ruiner, men ruinene som ligger spredt forteller om en tid da folket kjempet for å overleve.

Banebrytende funn
Regionen Marina Baixa er kanskje mest kjent for feriestedet Benidorm, strender og paraplydrinker. Det er ikke mange vet at regionen har en liste på over 33 BIC.
Det er ikke flotte store ruiner eller banebrytende arkeologiske funn, men de er allikevel blitt erklært som ruiner med stor kulturell interesse.
Den offisielle katalogen over BIC i regionen er svært komplett, og de aller flere ruinene er besøkbare selv om de ligger i ruiner.

Kommunene i regionen er pålagt ved lov å ta vare på, opprettholde og beskytte BIC, men et hanglete budsjett kombinert med en lunken interesse gjør at mange av ruinene nesten har forsvunnet. Eksempler på dette er Tossal de la Cala i Benidorm eller slottet og murene fra Callosa d’en Sarrià, hvor ruinene nesten har forsvunnet eller er dekket av nye konstruksjoner.
Bare Castell de Guadalest har blitt ivaretatt i løpet av de siste tiårene.

Alfaz del Pi
AlfazExcavacion2I det siste har det også blitt jobbet mye på La Villa Romana i Albir, hvor det så sent som på 80- og 90-tallet ble oppdaget nye ruiner med en rik kulturarv.
I 2008 fikk kommunen hjelp av museet i Alicante til å grave frem ruinene, og i mars 2011 kom La Villa Romana på BICs liste. I Alfaz del Pi kan man også se det lille romerske gravstedet El Coliseo hvor en viktig familie ble gravlagt.
I Alfaz del Pi har de også startet restaureringen av Torre Bombarda fra det 14. århundre som ligger i Sierra Helada selv om dette ikke er på BICs liste.

Altea
I Altea kan man se rester etter en borg og festninger hvor det også var bygd imponerende vannforsyningssystem. På BICs liste finner vi La Torre de Bellaguarda.
La Torre de Bellaguarda ligger ved gaten Canterìa og Galera, i nærheten av stranden, men er solid dekket av bebyggelsen som ligger tett i urbanisasjonen.
Her finner vi også borgen og muren i gamlebyen og restene etter arkene ved Ermita de San Isidro. Tårnet Torre la de Galera var tidligere en del av et forsvarsnettverk langs kysten.

Benidorm
Benidorm har også romerske ruiner på BICs liste. La Torre Morales var en del av et nettverk av vakttårn som overvåket kysten mot pirater. Vakttårnet har i dag tre etasjer med leiligheter, en stil som gjenspeiles i hele Benidorm der det er overfylt med høye tårn fulle av leiligheter.
La Torre Punta del Cavall ligger i Sierra Helada. Kong Felipe den andre ba om at dette tårnet skulle bygges, og vakttårnet var viktig i overvåkningen av kysten. Kultursjef i Benidorm har satt tårnet på planen over monumenter som skal rehabiliteres. For øyeblikket er det besøkt av mange turgåere.
Her finnes også Tossal de la Cala, men det er lite som står igjen av den, siden urbanisasjon nesten er bygd oppå den.

Benifato
I Benifato finner man slottet i Aljofra. Det går turløyper dit fra urbanisasjonen og er godt besøkt av turgåere. Selv om den er i ruiner kan man se rester etter den gamle festningen som var svært viktig under den muslimske erobringen og etterpå da de ble utvist i 1609.

Bolulla
I Bolulla finnes det ruter som går til De Gerx som ligger ved den gamle veien Castell de Castells. Stilen er islamsk, og man finner rester etter dens vegger og sisterne. Nettopp sisternen er det eneste som står igjen fra slottet i Tàrbena og nesten det eneste som har overlevd fra ruinene i Polop fra det 13. århundre, og som delvis ble okkupert av en kirke siden det 18. århundre.

Callosa
Man prøver enda å grave frem rester etter borgen El Castillo de Bernia i Callosa d`en Sarrìa. Callosa har både borgen og murene rundt fra det 14. århundre på BICs liste. I dag ligger restene spredt i urbanisasjonen. Borgen ligger høyt i dalen og tusenvis av turister besøker ruinene hvert år.

Villajoyosa
Her finner man en tredjedel av områdets BICs med hele 11 monumenter samlet i den gamle romerske byen Allon. En samling av gamlebyen, kirken, murene og tårnene d`Aguilò de Baix, Dalt, Hèrcules, Xarco,la Cruz, la Torreta og Simeòn.

Guadalest
Guadalest er en en landsby som er godt besøkt av turister hvert år og kjent for borgen som dominerer Valle de Guadalest.
Borgen fra det 13. århundret har blitt godt bevart og restaurert.

Orcheta
Orcheta har ruinene fra den muslimske borgen som er datert til å være fra det 12. eller det 13. århundret. I Orcheta er ikke ruinene vel bevart selv om de ligger på en populær sti for turgåere.

Sella
Sella har borgen Santa Barbara og tårnet på hovedplassen. Disse ligger midt på hovedplassen, og mange av byens innbyggere har inntil nylig ikke vært klar over verdien av ruinene eller at det var på BICs liste.

Relleu
I Relleu finner vi festningen La Casa fortificada la Garrofera og tårnene Casa Balde og la Vallonga.

Romerske ruiner i Alicante
Tossal de Manises ligger ved kysten av Albufera omtrent tre kilometer utenfor Alicante sentrum. Området har blitt kraftig urbanisert i løpet av de siste tiårene noe som har gjort at Tossal de Manises ligger omringet av høyblokker på alle sider.
Stedet ble påbegynt i det 4. århundret f.Kr. og romerne bosatte seg der i det 3. århundret e.Kr. Det er funnet tydelige konstruksjoner av militær art fra denne tiden.
I løpet av 1970- og 1980-årene ble det feilaktiv vurdert at romerbyen Lucentum ikke var plassert i Tossal de Manises, men i et område som heter Benalùa. Dette har arkeologer nå rettet opp i og det finnes ikke tvil om at Lucentum var i Tossal de Manises.

Det er konstatert at det ble bygget en festning som omfattet et areal på 2,2 hektar, karakterisert med en mur og flere tårn. Noen av tårnene er hule og designet for katapulter. Dette gjør at arkeologene tror bygget var laget for å kontrollere kysten.
Det er funnet spor etter romerske bygninger fra slutten av det første århundret e.Kr.
Byene fikk et romersk rutenett og infrastruktur. Det ble bygget bad og spa, keiserlige bygninger og egen plass for hester. De militære forsvarsbygningene var ikke lenger i fokus. Denne urbaniseringen er et tegn på opprykk av den romerske stilen som hersket under Augustus styre.
Lucentum nyter det urbane nesten hele første århundre e.Kr. På denne tiden blir det bygd kloakkveinett i byene og flere spa. I denne perioden ble det også bygd flere villaer og små forsteder, spesielt ned mot kysten hvor det også ble opprettet saltfabrikker.

Det er en tendens at mange tror nye sivilisasjoner er bedre enn de gamle fordi det tilføres mye nytt. Sannheten er i realiteten ofte helt motsatt. Mange gamle sivilisasjoner hadde en sosial og kulturell blomstring som ikke bare er en sterk motsetning til den brutale middelalderen, men i mange tilfeller også bedre enn i vår tid. Indianergruppen mayaene i Sør-Amerika, fønikerne og ibererne fra Middelhavet er noen eksempler på dette fenomenet. I Alicante kalles disse ibererne ”Contestanos”. De hadde en rikere og svært variert kultur.

Alcoy
I Alcoy kan man se La Serreta som ble oppdaget i 1917. Her er det funnet blant annet terrakottafigurer og keramikk. El Puig består av noen få rester av et forsvarstårn og en mur.

Campello
La isleta de Campello, var en øy fram til 1944 da den fikk en landtunge. På stedet er det funnet keramikk og rester etter romersk bosetting.

Elche
Her finner man La Alcudia hvor blant annet den populære statuen Dama de Elche ble funnet.

Se mer om Elche

San Fulgencio
Her finnes ruiner etter bosetting både på El Oral og La Escuera.

Rojales
På Cabezo Lucero har de funnet en statue som ligner på Dama de Elche, men som heter Dama de Cabezo Lucero.

Guardamar
El Puntal de Salinas. Her er det funnet rester etter bosetting og våpen laget av jern. I dag er det derimot lite som vitner om at romerne har bodd på stedet.

Museer i provinsen
Disse museene kan man besøke for å lære mer om hvordan de forskjellige kulturene levde.
Det arkeologiske museet MARQ i Alicante, El Museo de Villena i Alcoy, El Museo Camilo Visedo Arquelògico Municipal i Elda, Museet i Alcudia og Museet i Villajoyosa.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Relaterte saker

På tiden å fjerne statuene av Columbus?

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er...

En heldagstur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Fra Altea eller Albir ligger det en rekke vakre landsbyer og et utall bortgjemte viker og bukter. Alt er tilgjengelige mindre enn...

Santa Barbara borgen i Alicante

Ruvende 166 meter over Alicante by med klar utsikt over Middelhavet troner den mer enn tusen år gamle Santa Barbara borgen over Costa Blancas hovedstad...

Arkeologisk studie av havn fra oldtiden

Like nord for Algar-elven i Altea finner man den lille øya Isla de la Olla. Her har store og små handelsbåter og militære regelmessig stoppet...

Allehelgens-marked i Cocentaina

Allehelgensdag var noe som ble innsatt av pave Urbano IV. Katolikkene måtte nemlig ha en dag for ukjente helgener og alle de helgenene som...

Hogueras i Alicante 21.-22. juni 2019

Årets fiesta begynner fredag 21. juni, gater stenges av og skulpturer plasseres i gatene, det hele fortsetter til den store finalen lørdag 22. juni,...

Alicante Flyplass (ALC)- Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Alicante flyplass eller Alicante–Elche Airport som en offisielt heter er en av de største og nyeste i Spania og den som mottar flest reisende fra...

Elche-damen brukt i Francos propaganda

Etter at Dama de Elche ble gjenerobret fra Frankrike i 1941, skal den ha blitt brukt i Francos propagandaapparat. Den majestetiske kvinnefiguren skulle være...

I Bosnia snakker noen fortsatt middelalder-spansk

Etterkommere av sefardiske jøder i Bosnia snakker fremdeles jødespansk, over 500 år etter forvisningen fra Spania. Ikke mange praktiserer språket, kun fire personer i...

Legen som stjal babyer under Franco-diktaturet, går fri på foreldelse

Den spanske legen Eduardo Vela (86) som under Franco-regimet skal ha frarøvet unge kvinner deres nyfødte barn slipper straff. Mandag 9. oktober ble den...
- Advertisement -