Falske skilt på spanske strender advarer turister om å holde seg unna

Publisert

Katalansk småskrift under deler et annet budskap med lokalbefolkningen.

Aktivister har satt opp falske advarselsskilt på strender på Mallorca i Spania for å holde engelsktalende turister unna.

Noen plakater advarer mot “farlige maneter”, “fallende steiner” eller kloakkforurenset sjøvann. Andre forteller at stranden er stengt med et “bading forbudt”-symbol under, eller advarer om at det tar flere timer å gå dit til tross for at havet ligger mindre enn 100 meter unna.

Noen små linjer med tekst på katalansk under avslører imidlertid for lokalbefolkningen at disse advarslene ikke er reelle. De forklarer at “problemet er ikke steinraset, men masseturismen” eller at “stranden er åpen, bortsett fra for utlendinger og maneter”.

De uoffisielle varselskiltene dukket opp ved Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner og Cala Bota.

Hvem står bak de falske varselskiltene?

Det er den antikapitalistiske gruppen Caterva i byen Manacor som står bak de falske skiltene. Gruppens medlemmer har kritisert øyas overfylte strender og satt fokus på problemet med masseturismen på Mallorca.

I et innlegg på det sosiale mediet X, tidligere kjent som Twitter, skriver gruppen at kampanjen er “ladet med humor”.

I en uttalelse sendt til lokalpressen hevdet Caterva at de skyldige er “hotelleierne og Rafael Nadals”, som har like mye skyld som Balearenes regjering. Den spanske tennisspilleren skal tidligere ha blitt kritisert for å eie en restaurant og turistvirksomhet på øya.

Til tross for påstander om at turisme skaper arbeid og velstand for lokalbefolkningen, sier Caterva at de eneste som ser de økonomiske fordelene, er de som allerede har penger.

Debatten om overturisme gikk i stå da besøkstallene gikk ned under covid-19, men nå som de begynner å komme tilbake til nivåene før pandemien og mer til, lider Balearene igjen under konsekvensene av overturisme.

Gruppen har tilbudt seg å dele plakatene gratis med alle som ønsker å bruke dem.

Er overturisme et problem på Balearene?

I 2022 besøkte mer enn 16 millioner mennesker Balearene i Spania. Bare på Mallorca var det mer enn en million turister i august i fjor – mer enn hele øyas befolkning. Og lokale statistikkinstitutter anslår at antallet feriegjester kan bli enda høyere i år.

I sommersesongen er det spesielt trangt om plassen, med kamp om solsengene på feriestedene og køer bare for å komme inn på noen av de mest populære strendene.

Alkoholfester og bråkete turister har i en årrekke vært et stort problem på øyene. Lokale myndigheter og Balearenes regjering har forsøkt å få kontroll over situasjonen ved hjelp av strengere regler og bestemmelser, men uten hell.

Reglene for turister omfatter blant annet røykeforbud på 28 forskjellige strender på øyene, en begrensning på hvor mange alkoholholdige drikkevarer de kan kjøpe, kleskoder for restauranter og feriesteder samt bøter for å ikke møte opp til en middagsreservasjon.

Tidligere i år lanserte den baleariske regjeringen en kampanje sammen med den britiske ambassaden som forsterket nulltoleransen for “utskeielsesturisme”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter