EU vil stoppe spanske fuglefangere

Publisert

EU ønsker en slutt på spanjolenes tradisjon for fanging av spurvefugler. Å fange småfugl, sette dem i bur og trene dem opp til å synge pent er en utbredt hobby mange steder. Dette strider imidlertid med EUs lover om naturvern. Til tross for sterk kritikk de siste årene, fortsetter flere spanske regioner å tillate aktiviteten. EU-kommisjonen vurderer nå sanksjoner mot Spania for å få slutt på den kontroversielle praksisen.

Fuglebur med dresserte sangfugler som synger pent har i likhet med revejakt og tyrefekting flere hundre års tradisjon bak seg. Noen av de mest ettertraktede artene er alminnelige spurvefugler som stillits, gråsisik og grønnfink. Etter at fuglene er fanget læres de opp til å synge, en hobby der det blant annet arrangeres årlige konkurranser for beste sangfugl. Praksisen strider imidlertid imot EUs naturverndirektiv, regler Spania er forpliktet til å følge.

I følge avisen El País er Spanias eneste argumentet overfor EU at fuglene fanges under påskudd om å drive oppdrett i fangenskap, noe det gjøres unntak for i direktivene. Slik oppdrett regnes som viktig for å forhindre utryddelse av forskjellige arter. Dette praktiseres blant annet i Frankrike. Problemet med Spania er imidlertid at myndighetene gir langt flere lisenser enn behovet for naturvern skulle tilsi.


En utbredt hobby

Den kontroversielle fuglefangingen har et eget navn på spansk (silvestrismo) og praktiseres av rundt 40.000 spanjoler. Over hele landet finnes det organisasjoner som utelukkende driver med dette.

For å fange fuglene brukes nett som monteres som feller på bakken. Hvilke arter det er lov til å fange varierer fra region til region. En ung hannfugl anses som svært egnet for sangtrening, mens hunnfugler normalt slippes fri.

Under påskudd om oppdrett i fangenskap gis det hvert år ut løyve til å fange fugl. Catalonia og Andalucia er blant regionene der hobbyen er mest utbredt. Sistnevnte region har gitt over 70.000 slike løver for 2016. I følge tidligere tellinger har det i denne regionen alene vært jaktet rundt 170.000 spurvefugler i året.

I motsetning til Andalucia har Catalonia forsøkt å begrense aktiviteten. Regionale myndigheter har i år besluttet ikke å gi lisenser. Det førte til at rundt tusen tilhengere av «sporten» tidligere i år samlet seg i Barcelona i protest mot beslutningen.

Den omstridte praksisen strider med EUs naturvernlover og det generelle forbudet mot å drepe eller fange fugl i naturen. Etter flere år med advarsler, vurderer EU-kommisjon nå sanksjoner mot Spania for å få slutt på praksisen.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter