EU-valget: PP størst, men taper velgere

Publisert

Partido Popular vant EU-valget i Spania, men gikk kraftig tilbake og tapte hele åtte plasser. Landets nest største parti PSOE tapte også terreng, mens småpartiene gikk frem. Tilbakegangen til de to ledene partiene forklares med spanjolenes misnøye med hvordan både den nåværende PP-regjeringen og den forrige PSOE-regjeringen har håndtert finanskrisen og nedgangstidene, med reformer og voldsomme innsparinger blant annet innen helse og utdanning. Blant valgets store vinnere finner vi det nye protestpartiet «Podemos» som kom fra ingenting og vant hele fem seter i parlamentet.

PP og PSOE mister til sammen 32 prosent av velgerne fra forrige valg i 2009, det vil si fem millioner stemmer og 17 plasser i EU-parlamentet. Resultatet i Spania reflekterer til dels situasjonen på tvers av EU der de ledende konservative og kristendemokratiske partiene samlet sett går tilbake. Også sosialdemokratene går tilbake, mens mindre partier vinner terreng.

EU-skeptiske partier får stor oppslutning blant annet i Storbritannia, der det høyrepopulistiske og anti-EU partiet UK Independence Party (UKIP) vant valget. Samtidig har Marine Le Pen og det høyreekstreme partiet Frente Nacional sjokkert med å vinne valget i Frankrike foran det konservative og kristendemokratiske UMP og det franske sosialistpartiet Parti socialiste. Sosialdemokratene i både Spania og Frankrike går kraftig tilbake og gjør respektivt det dårligste EU-valg noensinne.

Den store overraskelsen i Spania er det helt nye partiet Podemos, som ledes av Pablo Iglesias Turrión. Partiet springer ut av en protestbevegelse i Spania kjent som 15M eller «Los indignados» (De indignerte). Podemos er en reaksjon mot den økonomiske politikken til Spania og EU de siste årene og til det som oppfattes som et demokratisk underskudd der folkets stemme taper i møte med store politiske og pengestyrte strukturer i samfunnet. Podemos presenterte sitt prinsipp-program 16. januar i år men ble ikke registrert som offisielt godkjent parti før tre måneder før valget. Partiet er nå representert i EU, med fem seter i parlamentet i Strasbourg.

 

Fordelingen av Spanias 54 folkevalgte til EU-parlamentet 2014 blir som følgende (99,8 prosent av stemmene talt):

Det konservative Partido Popular får 16 representanter (-8), det sosialdemokratiske PSOE 14 (-9), sosialistkoallisjonen La Izquierda 6, det nye sosialistiske, multikulturalistiske og progressive partiet Podemos 5. Sentrumspartiet UPyD får 4 og valgsamarbeidet av katalanske og baskiske partier, Kanariøyene og Galicia (CEU) får 3. De resterende 6 plassene er fordelt mellom andre og mindre partier.

Valgdeltakelsen i Spania ble ikke like lav som man hadde fryktet på forhånd, men var likevel ikke på mer en 45,7 prosent (omtrent det samme som i 2009). I Catalonia og i Baskerland gikk valgdeltakelsen opp flere prosent, noe som tillegges den økte interessen for uavhengighetsspørsmålet i de to regionene. Andelen som brukte stemmen sin i Catalonia var på 47,4 prosent, hele ti prosent mer enn ved forrige valg. I Baskerland var andelen på 44,5 prosent, 3,3 prosent mer. De tre regionene med høyest valgdeltakelse var imidlertid La Rioja (49,8), Comunidad Valenciana (49,4) og Castilla og León (48,5).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter