EU krever etterforskning av katalanske nasjonalisters forbindelser med Russland

Publisert

Torsdag stemte parlamentet for at Spania skal iverksette en grundig etterforskning av mulig russisk innblanding i den katalanske uavhengighetsbevegelsen og Puigdemonts tilstedeværelse i Belgia.

Putins plan for å destabilisere demokratier i EU

Resolusjonen ble vedtatt med 433 stemmer for, 56 mot og 18 avholdende. Ifølge El País dreier etterforskningen seg om forbindelsene mellom den katalanske uavhengighetsbevegelsen og russiske tjenestemenn, og om den er en del av Vladimir Putins regimes plan for å destabilisere demokratiet i EU.

Europaparlamentet er bekymret over de hyppige og tette kontaktene mellom katalanske separatister og Moskva som ble avslørt av den amerikanske avisen The New York Times i september 2021, basert på informasjon fra den amerikanske etterretningstjenesten.

Det dreier seg også om en storstilt desinformasjonskampanje organisert av Moskva, samtidig som det har vært tette kontakter og møter mellom russiske agenter og uavhengighetsbevegelsen.

Torsdag ble det publisert nye opplysninger om Puigdemonts forbindelser til tyske og italienske høyreekstreme politikere og til Putins “hemmelige etterretningstjeneste”.

Katalanske separatister, som partiet Junts Toni Comín, betegner påstandene som falske og hevder at uavhengighetsbevegelsen ikke har noen forbindelser til Russland.

Spanias venstreregjering med statsminister Pedro Sánchez i spissen trenger støtte fra Junts-partiet for å få flertall i parlamentet. PSOE-regjeringen er villig til å vedta en amnestilov som frifinner tidligere dømte og mistenkte katalanske separatister for brudd på terrorlovgivningen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter