EU gransker maske-korrupsjon i Spania

Publisert

De regionale regjeringene på Balearene og Kanariøyene brukte EU-midler til innkjøp av masker og annet utstyr i den tidlige fasen av pandemien. Nå har den europeiske påtalemyndigheten har satt i gang en egen etterforskning av den såkalte “Koldo-saken”.

Den siste korrupsjonsskandalen i Spania, som har rystet regjeringspartiet PSOE, har bidratt til kontroversen. Ringen skal ha solgt ettertraktet materiale i starten av pandemien for rundt 54 millioner euro, hvorav rundt 30 prosent skal ha havnet i lommene på mellommenn. I tillegg til flere departementer kjøpte den regionale regjeringen på Balearene masker for 3,7 millioner euro, mens Kanariøyene kjøpte medisinsk utstyr for over 12 millioner euro.

Etter å ha mottatt en klage fra en privatperson og ytterligere informasjon fra den spanske antikorrupsjonsanklageren, som allerede er i gang med å etterforske saken, har den europeiske påtalemyndigheten besluttet å innlede en formell etterforskning. Mistanken gjelder blant annet misbruk av tillit, underslag og underslag.

Det offisielle navnet på etterforskningen er “Operation Delorme” og gjelder salg av helseutstyr til offentlige myndigheter til overpris i løpet av pandemiens første år. En nøkkelperson er Koldo García, tidligere rådgiver for transportminister José Luis Ábalos. Sistnevnte er ikke mistenkt for noe kriminelt, men er ekskludert fra PSOE, selv om han nekter å forlate sitt nåværende verv som parlamentsmedlem.

På Balearene kjøpte den regionale helseadministrasjonen FFP2-masker fra Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, et av de viktigste selskapene som var involvert i skandalen. Det ble senere oppdaget at en stor andel av maskene ikke var i samsvar med kravene, og det ble satt i gang en prosess for å få refundert over 2 millioner euro fra selskapet.

Kanariøyenes regjering, som den gang ble ledet av nåværende minister Ángel Víctor Torres, inngikk på sin side også et halvt dusin kontrakter med det samme selskapet. En betydelig del av disse innkjøpene ble finansiert med EU-midler som Kanariøyene har hatt tilgang til siden 2014.

Opposisjonspartiene PP og Vox krever at den tidligere regionspresidenten på Balearene, Francina Armengol, går av som nåværende president i parlamentet. Hun anklages for å ha kjent til uregelmessighetene og unnlatt å gripe inn, selv etter at det ble oppdaget at et stort antall masker ikke oppfylte kravene i kontrakten. Armengol dukket opp 5. mars for å kunngjøre at hun ikke hadde begått noen uregelmessigheter og ikke ville trekke seg.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter