Etter 48 år kommer fotball-VM tilbake til Spania

Publisert

Halvparten av de 101 vm-kampene skal spilles i Spania. Avgjørelsen skulle egentlig tas i desember på det internasjonale fotballforbundets kongress, men onsdag ettermiddag ble det kjent på sosiale medier at Spania, Portugal og Marokko blir delt vertskap for VM i 2030.

Forrige gang Spania arrangerte VM var i 1982. Etter hvert som VM-sluttspillene har fått stadig flere lag, er det nå vanskelig eller umulig for et enkelt land å arrangere et sluttspill.

Derfor er også Portugal og Marokko med som arrangører i 2030. Ettersom fotballforbundet også ønsker å markere 100-årsjubileet for det første verdensmesterskapet, vil de tre åpningskampene bli spilt i Uruguay, Argentina og Paraguay.

Men VM kommer til å koste penger. Totalt skal det investeres mer enn 1,4 milliarder euro: 750 millioner euro i infrastruktur og 680 millioner euro i organisasjonskostnader.

Det er fortsatt flere uavklarte spørsmål knyttet til sluttspillsteder og stadioner. Spania skal arrangere halvparten av VM-kampene i tretten eller ti byer. Antallet byer i Spania som skal arrangere VM-kamper er ennå ikke helt klart.

Et uoffisielt program viser at 15 stadioner skal arrangere VM-kamper, inkludert La Rosaleda i Málaga. Andre arenaer er A Coruña, Vigo, Gijón, Bilbao, Zaragoza, San Sebastián, Barcelona, Valencia, Murcia, Sevilla, Madrid og Las Palmas.

Det er også snakk om tre portugisiske stadioner og opptil seks marokkanske stadioner, samt kamper i Montevideo, Buenos Aires og Asunción. FIFA har det siste ordet.

Nylig ble arenaene for VM 2026, som skal arrangeres i USA, Mexico og Canada, offentliggjort. Så vi har god tid på oss.

Men VM-sluttspillene de siste årene har også blitt kritisert. Nå sist i Qatar, som ikke akkurat er kjent for å forsvare menneskerettighetene. Med hele 48 lag blir VM også ansett som utvannet.

Da Spania arrangerte VM i 1982, hadde mesterskapet blitt utvidet fra 16 til 24 lag i hovedturneringen etter VM i 1978. For mesterskapet i 2030 er antallet doblet.

Málaga hadde sammen med Sevilla en av gruppene i 1982 sammen med Brasil, Sovjetunionen, Skottland og New Zealand. Brasils kamper ble den gang spilt i Sevilla.

La Rosaleda tok i 1982 44 000 tilskuere. Nå rommer stadionet 30 044, noe som er det minste som finnes for VM-kamper. En utvidelse er nødvendig hvis det skal spilles VM-kamper i Málaga i 2030.

Minnet om de skotske tilskuerne som badet i fontenene i Málaga etter 5-2-seieren over New Zealand og 2-2-kampen mot Sovjetunionen vil sikkert dukke opp.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter