Ett år siden togulykken i Galicia

Publisert

Ett år er gått siden togulykken i Galicia der 79 mennesker mistet livet og over 130 ble skadet. Ulykken skjedde den 24. juli da et Renfe høyhastighetstog av typen Alvia sporet av i en sving tre kilometer utenfor byen Santiago de Compostela.

Togulykken i Galicia i 2013 regnes som en av de verste i spansk historie og er fremdeles under etterforskning. Hovedtiltalte i saken er føreren av toget som skal ha holdt en hastighet på over 190 kilometer i timen inn i en sving der det kun var tillat med 80. Dette skal ha ført til at samtlige av togets vogner sporet av. I tillegg har man ment at sikkerhetssystemet på den aktuelle strekningen ikke var godt nok, noe som har ført til at en rekke andre personer fra jernbaneselskapet også har vært under etterforskning. I dag er til sammen 12 personer tiltalt i saken.

Ett av de store spørsmålene har vært hvorfor det europeiske sikkerhetssystemet European Rail Traffic Management System (ERTMS) ikke var i bruk på strekningen der ulykken skjedde. Systemet er automatisk med konstant overvåkning av farten på togene. I følge avisen El Mundo har togforbindelsen mellom Ourense og Santiago dette systemet på plass, men ikke på hele strekningen. Der ERTMS mangler er man overlatt til det gamle systemet med ASFA (Anuncio de Señales y Frenado Automático), som er et konvensjonelt signalsystem.

Årsaken til at oppgraderingen i sikkerhetssystemet ikke ble gjort for ulykkesstrekningen skal ha vært ønsket om å ta i bruk infrastrukturen som allerede var der fra før. Opprinnelig skulle strekningen ha hatt det nye systemet, men for å unngå ombygging av traseen ble planene endret.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter