ETAs siste leder arrestert i Frankrike

Publisert

Lederen for den baskiske separatistgruppen ETA, Mikel Irastorza, ble fredag 4. november arrestert i Ascain i Syd-Frankrike. Bak aksjonen stod fransk politi i samarbeid med det spanske politiet Guardia Civil. Også to andre personer er arresterte, en spansk mann på 59 år og en fransk kvinne på 56 år. Det to skal ha hatt ETA-lederen boende hos seg.

I følge avisen El Mundo skal Mikel Irastorza har overtatt som sjef for ETA da separatistgruppens siste ledelse ble tatt av spansk politi i september i fjor. I motsetning til tidligere ETA-ledere har Irastorza ingen voldelig historie bak seg i organisasjonen og skal ha lite eller ingen erfaring med terrorvirksomhet. El Mundo beskriver ham som ukjent i ETA-sammenheng. Han skal imidlertid ha vært leder for en annen separatistorganisasjon (Foro de Debate Nacional) som har jobbet med å forene forskjellige baskiske organisasjoner i en samlet politisk kamp for baskernes uavhengighet fra Spania.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile. I en tv-sendt tale 20. oktober 2011 kunngjorde organisasjonens gjenværende ledelse at det var slutt på de voldelige aksjonene. ETA er imidlertid ikke oppløst men har fortsatt sin politiske aktivitet i form av forhandlinger. Blant annet har gruppens siste ledelse tilbudt innlevering av våpen i bytte mot at spanske myndigheter bedrer soningsforholdene for fengslede ETA-medlemmer.

Les også:

ETAs ledelse arrestert i Frankrike

ETA-fangers advokater arrestert

Oppløsningen av ETA på vent

«Viktig skritt på vei mot fred»

ETA med nye løfter i fredsprosessen

ETA-fange løslatt etter Strasbourg-dom

Spania dømt i Strasbourg 

ETA legger ned våpnene permanent

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter