ETA oppløst, men ingen feiring i Spania

Publisert

Mens slutten på ETA betegnes som et historisk gjennombrudd internasjonalt, er det lite begeistring knyttet til begivenheten i Spania. Landets statsminister Mariano Rajoy uttalte før kunngjøringen 4. mai at «ingen burde la seg lure» av organisasjonens «propaganda». ETA ba før oppløsningen om unnskyldning til ofrene for terror. Hundrevis av drapssaker er imidlertid ikke oppklart.

Snart syv år er gått siden ETA la ned våpnene for godt. Det skjedde i oktober 2011. Siden den gang har den internasjonale komiteen for verifikasjon (Comisión Internacional de Verificación) jobbet for innlevering av organisasjonens våpen og endelige avvikling.

Onsdag 2. mai ble dokumentet som bekrefter oppløsningen offentliggjort, datert 19. april i år. Det mye omtalte kommunikeet ble høytidelig opplest på en pressekonferanse i den franske byen Cambo-les-Bains fredag 4. mai.

Mens slutten på ETA er blitt ansett som et historisk gjennombrudd internasjonalt, har det vært lite begeistring knyttet til begivenheten i Spania. På tross av gjenværende medlemmers unnskyldning til ofrene etter organisasjonens terrorhandlinger, har tonen vært den samme både hos landets ledende aviser som El País og El Mundo og hos Partido Populars regjering i Madrid.

Les også: ETA ber om unnskyldning til ofrene for terror

Spanias statsminister Mariano Rajoy uttalte før kunngjøringen 4. mai at «ingen burde la seg lure» av ETAs propaganda. I følge lederen for de konservative ville den eneste gangbare «anti-terrorpolitikken» i Spania skje ved lov og dom, en uttalelse med klar referanse til de hundrevis av ETA-drapene som enda ikke er oppklart etter organisasjonens tilblivelse for nærmere seksti år siden.

Uttalelsen kom torsdag 3. mai under en tale til Guardia Civil i Logroño (La Rioja), politistyrken som opp gjennom årene har vært blant de hardest rammede av ETAs aksjoner (203 av totalt 829 drepte).

I talen som ble gitt i forbindelse med innvielsen av et nytt senter for landets nasjonale politi fremhevet Rajoy innsatsen til Guardia Civil i kampen mot ETA, et arbeid den spanske statsministeren mente var «essensielt» for terrorgruppens endelikt og som det spanske folk «for alltid» ville være takknemlige for. Rajoy mente videre at det hadde vært «mye oppstyr» rundt den siste tidens kunngjøringer fra ETA, noe han oppsummerte som «videoer, brev og annen propaganda».

Les også: ETA annonserer endelig oppløsning

«ETA kan kunngjøre at de er forsvunnet, men hverken deres kriminelle handlinger eller rettsvesenets innsats for å forfølge og straffe dem vil forsvinne», konkluderte det spanske regjeringssjefen. Han understreket samtidig at ETA ikke selv kan gis æren for dens oppløsning, men at organisasjonen var blitt «beseiret» av «rettsstaten og det spanske demokratiets styrker».

ETA (Euskadi Ta Askatasuna/ Baskerland og frihet) ble dannet under Franco-diktaturet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Målet med gruppens terroraksjoner har vært løsrivelse fra den spanske stat og et uavhengig Baskerland, bestående av regioner i Nord-Spania og deler av Syd-Frankrike. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile.

Den endelige oppløsningen av ETA har vært ventet siden 20. oktober 2011, da gruppens gjenværende medlemmer i en tv-sendt tale erklærte den endelige slutten på organisasjonens voldelige aksjoner. Etter det har mekling mellom politiske partier i Baskerland og Spania og representanter for ETA ført til innlevering av våpen og eksplosiver. ETA har imidlertid frem til nå ønsket å vente med en endelig oppløsning i håp om å styrke sin posisjon i forhandlinger om bedre soningsbetingelser for ETA-fanger i spanske og franske fengsler.

Fredsforhandlingen har en rekke ganger blitt utsatt grunnet spanske myndigheters ønske om ikke å forhandle med ETA og deres representanter.

Det konservative regjeringspartiet Partido Populær har fått kritikk for ikke å legge til rette for mer dialog. Andre partier som det spanske arbeiderpartiet PSOE har også vært sterkt kritiske til ETAs utspill, men har i motsetning til PP vist vilje til å gå i forhandlinger på bestemte betingelser, noe som blant annet bidro til erklæringen om slutten på de voldelige aksjonene i 2011.

Les mer om slutten på ETA: ETA leverer inn alle våpen 

Foto: Den endelige oppløsningen av ETA var annonsert på forhånd. Fredag 4. mai ble kunngjøringen høytidelig opplest på en pressekonferanse i den franske byen Cambo-les-Bains. Bildet er fra et møte fra 2017 mellom den baskiske regionspresidenten Iñigo Urkullu og lederen for komiteen som har meklet i konflikten i Baskerland, Ram Manikkalingam.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: