ETA med nye løfter i fredsprosessen

Publisert

Den baskiske separatistgruppen ETA kommer med nye løfter i den pågående fredsprosessen i Baskerland. Etter at gruppen i 2011 erklærte slutten på de voldelige aksjonene, har det vært press mot dem om å levere inn våpen og avvikle organisasjonen. Hvorvidt det er disse absolutte kravene de nå har planer om å innfri blir ikke opplyst. I et kommuniké til den baskiske avisen Gara begrenser de seg til å si at de vil komme med «betydelige bidrag» i prosessen.

I den nye beskjeden sier den forbudte organisasjonen at de opplever at «statene» (Spania og Frankrike) blokkerer fredsprosessen, men at flere initiativ i baskernes hjemland har gjort at man likevel har kommet til et «vendepunkt». Her nevnes organisasjonen for ETA-fanger (EPPK), som har lagt frem krav om løslatelser og bedre soningsbetingelser for de over 500 medlemmene som sitter i fengslet, fredskommisjonen opprettet av Foro Social, som består av en rekke sivile organisasjoner i Baskerland, og demonstrasjonen i Bilbao 11. januar i år.

I sistnevnte markering deltok over ett hundre tusen mennesker med krav om bedre soningsbetingelser for ETA-fanger og løslatelser, inkludert en rekke politiske partier – deriblant representanter for regjeringspartiet i Baskerland. Markeringen var samtidig et signal til Partido Popular og Spanias statsminister Mariano Rajoy om å endre den steile holdningen til konflikten og komme på banene i fredsforhandlingene.

ETA er igjen er klare til å delta i forhandlinger om en løsning på konflikten og sier de ønsker å bruke dialogen til å legge frem spørsmål som «direkte berører organisasjonen».

Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile. I en tv-sendt tale 20. oktober 2011 kunngjorde den gjenværende ledelsen at det var slutt på de voldelige aksjonene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter