ETA leverer inn alle våpen

Publisert

Gjenværende medlemmer av den baskiske separatistgruppen ETA skal ha annonsert at de vil levere inn alle våpen innen 8. april. Innleveringen skal skje i nærvær av to representanter fra den internasjonale fredskommisjonen som har meklet i konflikten siden 2011.    ————————————————————————

Spanske myndigheter skal ha lite eller ingen ære for det som nå skjer i Baskerland. Regjeringspartiet Partido Popular har siden ETA erklærte våpenhvile i 2011 ikke villet gå i dialog hverken med gjenværende ETA-medlemmer, ETA-fanger, deres advokater eller annen tredje part.

PP-regjeringen har tidvis også gjort det vanskelig for den internasjonale fredskommisjonen Comisión Internacional de Verificación å mekle i konflikten. Partiet har ikke villet anerkjenne kommisjonens arbeid, noe som flere ganger har bidratt til at fredsarbeidet er blitt satt på vent.

Les også:

ETA-fredsmeklere kalt inn til avhør

ETA-fangers advokater arrestert 

Før separatistgruppens første overlevering av våpen i februar 2014 mente innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) at kommisjonens arbeid var overflødig. Ministeren begrunnet dette med at det holdt med politiet og Guardia Civil for «å verifisere» om ETA virkelig leverte inn sine våpen.

 

Arrestasjon av ETA-medlemmer på flukt

De siste årene med politiaksjoner har ført til arrestasjon og fengsling av en rekke ETA-medlemmer på flukt i Spania, Frankrike og i andre land.

Les også: ETAs siste leder arrestert i Frankrike

Samtidig har den terrorbaserte organisasjonen tatt stadig nye skritt i retning avvæpning. Det ser imidlertid ikke ut til å imponere Partido Popular. Partiet har tidligere sagt at ETAs vilje til å forhandle kommer fordi organisasjonen er så svekket at de ikke har noe annet valg.

Etter de nye opplysningene om innlevering av våpen fredag 17. mars, sier statsminister Mariano Rajoy at han forventer at løftet holdes og at ETA i tillegg opphører å eksistere som organisasjon, en posisjon han betegnet som regjeringens og som Partido Popular “alltid har hatt”.


Innlevering av alle våpen

ETA har gjennom mellommenn nå annonsert en endelig innlevering av alle våpen, ammunisjon og sprengstoffer. Datoen for avvæpningen er satt til 8. april i år. Det nye initiativet kommer etter at forrige forsøk på å levere inn våpen i desember i fjor ble intervenert av spesialstyrker fra spanske Guardia Civil.

Avisen El Pais skriver 17. mars at “konstant forfølgelse av politiet har gjort det umulig for ETA å gjennomføre sine avvæpningsplaner og har tvunget terroristgruppen til å endre strategi og akselerere innlevering av våpnene”.

I følge avisen har ETA innsett at hverken spanske eller franske myndigheter er villige til delta i prosessen.


Unilateral avrustning

Det er med andre ord en unilateral og betingelsesløs avrustning ETA nå lover. Det man foreløpig vet om de nye planene er at en tredje part vil få oppgaven med å kommunisere til myndighetene hvor våpnene ligger lagret.

Videre skal innleveringen skje i nærvær av to representanter fra Comisión Internacional de Verificación. Den internasjonale fredskommisjonen har siden ETA annonserte slutten på voldelige aksjoner i 2011 jobbet med å mekle i konflikten.

 

ETA

Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet under Franco-diktaturet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile.

I en tv-sendt tale 20. oktober 2011 kunngjorde den gjenværende ledelsen i ETA at det var slutt på de voldelige aksjonene. Erklæringen kom etter en internasjonal fredskonferanse i San Sebastian.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter