“Et spørsmål om å være human” – Sánchez står ved Gaza-kommentarer som provoserte Israel

Publisert

Spanias statsminister Pedro Sánchez forsvarte søndag igjen sine uttalelser om den israelske offensiven i Gaza, som har opprørt Israel, og sa at “det var et spørsmål om å være human”.

Sánchez besøkte fredag grenseovergangen Rafah (hovedbildet) mellom Gaza og Egypt sammen med den belgiske statsministeren Alexander De Croo, og sa at de “vilkårlige drapene på uskyldige sivile” i det palestinske området var “fullstendig uakseptabelt”.

Begge lederne oppfordret til en permanent våpenhvile i det krigsherjede området, og den belgiske statsministeren fordømte også ødeleggelsene på Gazastripen som “uakseptable”.

På en felles pressekonferanse på den egyptiske siden av grenseovergangen Rafah fredag sa Sánchez at tiden er inne for at det internasjonale samfunnet og EU en gang for alle anerkjenner en palestinsk stat. Han sa at det ville være bedre om EU gjorde det sammen, “men hvis dette ikke er tilfelle … vil Spania ta sine egne beslutninger”.

Sánchez gjentok også kommentarene han torsdag kom med til Israels statsminister Benjamin Netanyahu om drapene på sivile. LES OGSÅ: Sánchez etterlyser internasjonal fredskonferanse og etablering av en “levedyktig palestinsk stat”.

“Jeg gjentar også Israels rett til å forsvare seg, men det må skje innenfor rammene og begrensningene som følger av internasjonal humanitær rett, og dette er ikke tilfelle”, sa Sánchez. “De vilkårlige drapene på sivile, inkludert tusenvis av gutter og jenter, er fullstendig uakseptable.

De Croo kommenterte ikke spørsmålet om anerkjennelse av en palestinsk stat, men sa: “La oss først og fremst stoppe volden. La oss frigjøre gislene. La oss få inn nødhjelp … førsteprioritet er å hjelpe mennesker som lider.

De Croo understreket behovet for og håpet om en permanent våpenhvile, og la til at denne “må bygges sammen”. Og den kan bare bygges sammen hvis begge parter forstår at løsningen på denne konflikten aldri kommer til å være vold. En løsning på denne konflikten er at folk setter seg rundt bordet”.

Israel langet senere ut mot de to statsministrene “for ikke å ta fullt ansvar for forbrytelsene mot menneskeheten begått av Hamas, som massakrerte våre borgere og brukte palestinerne som menneskelige skjold”.

Israels utenriksminister Eli Cohen beordret at landenes ambassadører skulle innkalles for en skarp irettesettelse. “Vi fordømmer de falske påstandene fra statsministrene i Spania og Belgia, som støtter terrorisme”, sa Cohen.

“Israel handler i henhold til folkeretten og bekjemper en morderisk terrororganisasjon som er verre enn Den islamske staten, som begår krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten”, sa han.

Spanias utenriksminister José Manuel Albares svarte på innkallingen av Spanias ambassadør sent fredag.

“Den israelske regjeringens anklager … er fullstendig falske og uakseptable”, sa han i en uttalelse. “Vi avviser dem kategorisk.

Albares sa at den spanske statsministeren offentlig og gjentatte ganger har forsvart Israels rett til selvforsvar, og at han på sin turne i regionen denne uken søkte “en vei til fred”.

På et møte i sosialistpartiet PSOE i Madrid søndag sa Sánchez til applaus fra salen: “Å fordømme de avskyelige terrorangrepene til en terrorgruppe som Hamas og samtidig fordømme de vilkårlige drapene på palestinere i Gaza er ikke et spørsmål om politiske partier eller ideologi, det er et spørsmål om å være human”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter