Erklærer krisen for over

Publisert

Statsminister Mariano Rajoy erklærer den økonomiske krisen i Spania for over og mener landet går nye og bedre tider i møte. I følge statsministeren har Spania gått fra tilbakegang til avansement, fra å være en truet økonomi til å få nytt håp. Mens Rajoy kommer med løfter om skattelette og økt sysselsetting, vil opposisjonen vite hva som skjer med abortloven, loven om borgersikkerhet, loven om privat sikkerhet og spørsmålet om uavhengighet i Catalonia.

Tirsdag 25. februar var den første av tre dager med debatt om rikets tilstand i den spanske Kongressen. Statsminister Mariano Rajoy (PP) holdt en nitti minutter lang tale der han blant annet lovet økt sysselsetting, skattelette og subsidiering av næringslivet. Han påpekte at det i dag er mindre arbeidsledighet enn for ett år siden (rundt 26 prosent istedenfor 27 prosent) og at Spania har gått fra å være en byrde til å bli en «motor» i EUs økonomi. I følge statsministeren har fremgangen gjort at regjeringen har justert sine økonomiske vekstprognoser for de neste to årene. Økningen i landets bruttonasjonalprodukt er nå satt til 1,0 prosent i år og 1,5 prosent til neste år.

Statsministeren høstet flere runder med applaus fra egne rekker, men fikk også kraftig kritikk av opposisjonen. Opposisjonspartiet PSOE mente statsministeren gjemte seg bak makroøkonomiske spørsmål, uten vilje til å snakke om livet til den jevne spanjol som i dag står konfrontert med kutt i en rekke velferdsordninger, sosiale stønader, helse og utdanning.

Partido Popular har siden de kom til makten i slutten av 2011 introdusert en rekke kontroversielle reformer og lovforslag. Under debatten i nasjonalforsamlingen ble statsministeren konfrontert med blant annet arbeidsreformen, som mange mener har fratatt arbeidstakere rettigheter de har kjempet for i årevis. Også den nye loven om borgersikkerhet fikk kritikk, en lov der politiet gis økt rett til å gripe inn overfor demonstranter og slå ned på politisk motstand. PSOE-leder Alfredo Pérez Rubalcaba har tidligere omtalt loven som en ren «ordenslov».

Sammen med loven om privat sikkerhet der private vaktselskaper gis rett til å forfølge, anholde og ransake folk på åpen gate, anses loven om borgersikkerhet som inngrep i folks fundamentale rettigheter. Det samme gjelder i følge opposisjonen forslaget til ny abortlov som fratar kvinnen retten til selvbestemt abort.

Rajoy ble også konfrontert med katalanernes forestående folkeavstemningen om uavhengighet. Statsministeren ble kritisert for sin manglende vilje til å gå i dialog med regionsregjeringen i Catalonia. En representant for det katalanske regjeringspartiet CiU mente at Partido Populars «klønete» måte å gå frem på ga næring til den katalanske uavhengighetskampen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter