Endelig «ny» regjering i Spania

Publisert

Etter to parlamentsvalg og ti måneder med forhandlinger ble det lørdag 29. oktober klart at lederen for det konservative Partido Popular, Mariano Rajoy (PP), fortsetter som statsminister i Spania. Den nye mindretallsregjeringen ble støttet av sentrum-høyrepartiet Ciudadanos og det spanske arbeiderpartiet PSOE. Resultatet var forventet etter at ledelsen i de to opposisjonspartiene på forhånd hadde garantert for regjeringsdannelsen.

Partido Popular og Mariano Rajoy fikk 170 stemmer i parlamentet. 111 stemte imot og 68 stemte blankt (1 stemte ikke). Det eneste partiet ved siden av PP som sa direkte ja til regjeringen var sentrum-høyrepartiet Ciudadanos. Partiet hadde på forhånd stilt konkrete krav til PP som betingelse for støtten til partiet.


PSOE avgjorde

Det var imidlertid det spanske arbeiderpartiet PSOEs avståelse fra å stemme som gjorde den nye mindretallsregjeringen mulig (de 68 blanke stemmene). Partiets ledelse sa først nei til Rajoy. Men av frykt for et tredje parlamentsvalg snudde de i spørsmålet og ga likevel støtte til regjeringen, en avgjørelse som møtte stor motstand hos mange av partiets medlemmer. Å innlede et samarbeid på venstresiden med det nye og mer radikale partisamarbeidet Unidos Podemos ble samtidig utelukket.

Les også: Sluker kameler for å unngå nyvalg

Den nye alliansen på venstresiden Unidos Podemos var på sin side sterkt imot fire nye år med Rajoy, noe partiets hovedkandidater ga tydelig uttrykk for under debattene i parlamentet. Demonstrasjoner mot PP og Rajoy ble også holdt i gatene utenfor kongressbygningen i Madrid.
 


Korrupsjonsskandalene

Bakgrunnen for den store misnøyen med Partido Popular er til dels partiets kompromissløse sparepolitikk etter finanskrisen, med enorme kutt innen helse og utdanning. Partiet har også gjort flere sterkt kritiserte lovreformer, blant annet arbeidsloven og loven om borgersikkerhet. Sistnevnte lov anses av mange som en ren ordenslov med mer politmakt og høyere bøter for ulovlige demonstrasjoner. I tillegg kommer de utallige korrupsjonsskandalene som de siste årene er avslørt hos partiet.

Les også: Bekrefter korrupsjon hos PP

Den nye regjeringen er stemt frem på bakgrunn av valgresultatet fra parlamentsvalget 26. juni i år. Valget var det andre på seks måneder etter at det opprinnelige parlamentsvalget 20. desember i fjor ikke førte til regjeringsdannelse.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter