Én million år gamle redskaper funnet i Cuenca

Publisert

Redskaper fra tidlig steinalder er funnet i provinsen Cuenca i Castilla-La Mancha. De eldste gjenstandene skal være opptil én million år gamle og stammer trolig fra de første menneskene som holdt til på Den iberiske halvøy. På høysletten midt i Spania der utgravningene ligger har man tidligere gjort en rekke viktige funn som kan bidra til økt forståelse om menneskets utvikling på kontinentet. I Cuenca er det også funnet rester etter dinosaurer fra 70 millioner år tilbake.

I følge spanske Europa Press er steinene som nå er funnet gravet ut i Alcarria-distriktet i Cuenca-provinsen som ledd i et prosjekt som ble startet i 2012. Redskapene skal være laget av stein av typen kvartsitt og de eldste funnene er trolig rundt én million år gamle. Det vil si helt tilbake til tidsepoken Paleolitikum som regnes som den første perioden i steinalderen.

Formen på steinene gjør at forskerne føler seg sikre på at det handler om reelle funn fra de første menneskene i dette området og viser hvordan våre forfedre laget redskaper ved å hugge til og bearbeide stein. Forskerne kan til en viss grad også slå fast hva redskapene er blitt brukt til ved å se på hvordan de er slitt. Når funnene er godt bevart og ikke erodert for mye kan man ved hjelp av egne mikroskop oppdage detaljer som avslører om det for eksempel er skåret i kjøtt og ben eller tre.

I følge arkeologene har de eldste redskapene som er funnet trolig tilhørt menneskearten Homo ergaster eller Homo antecessor som regnes som de første menneskene på Den iberiske halvøy.

Les også: Oppdaget verdens eldste DNA

Opp gjennom årene er det gjort en rekke arkeologiske funn på den spanske høysletten (Meseta Central). Landskapet er den eldste forhøyningen på Den iberiske halvøy og muliggjør derfor funn av gjenstander og skjeletter av dyr helt tilbake til krittalderen for over hundre millioner år siden. I provinsen Cuenca ble det blant annet i 2007 funnet et kranium av en 70 millioner år gammel Ampelosaurus (dinosaur). De nye funnene er fra et prosjekt som ble startet opp i 2012 av spanske Ares Arqueología i samarbeid med Cuenca og som består av et tjuetalls utgravningsområder i provinsen.

Foto: Europa Press/ Ares Arqueología 2014

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter