En maur på Dama de Elche?

Publisert

Debatten om den 2300 år gamle bysten Dama de Elche har blusset opp igjen etter at en maur nylig dukket opp på innsiden av glassmonteren som skal beskytte skulpturen. Arkeologisk museum i Madrid har hatt den sjeldne figuren hos seg siden 1941, men i manges øyne tilhører den byen Elche der den i sin tid ble funnet.

At et insekt har dukket opp på Dama de Elche, har fått enkelte til å spørre seg om den antikke kalksteinfiguren blir tatt godt nok vare på. Så langt har ingen kunnet forklare det lille mysteriet, men firmaet som leverer glassmontrene er satt på saken. Arkeologisk museum i Madrid bedyrer at bysten ikke kan skades av insekter i det den er laget av kalkstien. I mellomtiden går debatten om hvem som har kravet på den sjeldne kulturskatten for fullt igjen.


Dama de Elche

La Dama de Elche (Fruen fra Elche) skal opp gjennom historien ha vært i sin hjemby ved tre anledninger. Først da den ble oppdaget ved utgravingsstedet La Alcudia i 1897. Deretter da den kom på utlån i noe få uker i 1965, og så igjen i 2006. Det hører også med til historien at bysten har vært på reise i utlandet. Louvre museet i Paris kjøpte nemlig den attraktive figuren få dager etter at den ble funnet. I 1941 skal imidlertid diktator Franco ha gjort en avtale om tilbakelevering til Spania og hovedstaden Madrid. Bysten var i mange år på utstilling i Museo del Prado før den ble flyttet til Museo Arqueológico Nacional der den fremdeles befinner seg. I forbindelse med låneavtalen i 2006 ble det sagt fra det spanske kulturdepartementet at en permanent overføring til Elche kunne diskuteres på et senere tidspunkt, men at avgjørelsen ville være avhengig av «museumspolitiske» hensyn. Dama de Elche er datert til iberisk tid rundt 400 år før vanlig tidsregning.

Les også: Har ikke gitt opp nasjonalskatt

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter