En halv million fattige i Valencia

Publisert

Rundt en halv million mennesker i Comunidad Valenciana lever i fattigdom. Det tilsvarer nærmere 8 prosent av regionens innbyggere og er dårligere enn gjennomsnittet for hele Spania. Dersom regionsregjeringen ikke tar tak i problemet fryktes det at situasjonen vil forverres.

Statistikk fra både Spania og EU vitner om en bekymringsverdig utvikling ikke bare i Valencia men for hele Spania. I følge en rapport fra Fundación BBVA og Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE) er forskjellene i Spania i ferd med å øke. Kombinasjonen av nedgangstider og høy arbeidsledighet sammen med regjeringens innsparinger gjør at andelen mennesker som trues av sosial og økonomisk nød blir stadig større. Inntektene til spanske husholdninger skal i perioden 2008 til 2012 ha falt med hele 14 prosent. Verst er det for de fattigste ti prosentene som fra år til år opplever en stadig vanskeligere økonomisk situasjon.

For Comunidad Valenciana er situasjonen noe verre enn gjennomsnittet i Spania. I følge offisielle tall lever rundt en halv million mennesker i alvorlig fattigdom. Det vil si 7,9 prosent av innbyggerne i regionen. Til sammenlikning er gjennomsnittet fattige for hele landet på 7,1 prosent. Utviklingen oppfattes som bekymringsverdig fordi Valencia-regionen de neste årene er pålagt å gjøre enorme innsparinger. Dersom regionsregjeringen i Valencia ikke adresserer problemet, fryktes det at situasjonen skal forverres.

For å unngå at andelen fattige skal øke blir det foreslått en generell styrking av sosiale tjenester, samt forbedring av ordningene og oppfølgingen av de som i dag er avhengige av sosial hjelp. Det foreslås også at man endrer kriteriene for stønad slik at flere kan inkluderes i regionens hjelpeprogram.

Undersøkelsen fra IVIE viser at hovedårsaken til de sosiale problemene er den høye arbeidsledigheten i Spania, for tiden beregnet til 26 prosent. I følge rapporten er husstandene med lavest inntekt de store taperne etter finanskrisen. Tall for hele landet viser at de 20 prosent rikeste kontrollerer rundt 40 prosent av inntektene, mens de 20 prosent fattigste har en andel på under syv prosent.

Også tall fra EU fra 2012 er dystre når det gjelder Spania. I følge en rapport fra Eurostat som ble offentliggjort i begynnelsen av desember er 13,1 millioner spanjoler (på en eller flere måter) truet av sosial nød og fattigdom. Det vil si 28,2 prosent av befolkningen, eller hver fjerde spanjol. Gjennomsnittet for EU ligger på 24,8 prosent, mens andelen for landene i Skandinavia er på under 19 prosent (13,8 for Norge).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter