Eks-minister i retten for bedrageri

Publisert

Tidligere finansminister fra PP og forhenværende leder for Det internasjonale pengefondet Rodrigo Rato måtte mandag 26. september stille i retten tiltalt for bedrageri. Rato skal sammen med tidligere styremedlemmer og toppledelse i storbankene Caja Madrid og Bankia ha misbrukt firmakort for millioner av euro. Kortene ble blant annet brukt til kjøp av klær, luksusreiser og middager på eksklusive restauranter. Til sammen 65 personer står tiltalt i saken.

Blant de involverte fra styrene i Caja Madrid og Bankia finnes representanter fra flere politiske partier og fagforeninger. Medlemmer av både det konservative regjeringspartiet Partido Popular og det spanske arbeiderpartiet PSOE er blant de mistenkte.

Kortbruken som beløper seg til rundt 12 millioner euro (ca. 109 milloner kroner) skal ha skjedd uten noen form for ettersyn. Beløpene skal også ha vært unndratt skatt.

 

Flere rettssaker mot Rato

Rato var lenge regnet som en av de store strategene i Partido Popular og var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004. Deretter tok han over som sjef for Det internasjonale pengefondet fra 2004 til 2007, før han gikk over til å lede storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia.

Sistnevnte bank måtte overtas av staten i 2012 etter enorme tap. I dag står Rato tiltalt for regnskapsjuks, for å ha løyet om bankens kredittverdighet da den gikk på børs og for illojal styring og bedrageri. Han også tiltalt for skatteunndragelse, underslag og hvitvasking av penger i en parallell sak. Den tidligere finansministeren skal på et tidspunkt ha hatt 78 kontoer i 13 forskjellige banker. Store deler av pengene skal ha vært plassert på kontoer i utlandet.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter