Eks-finansminister fikk 4 års fengsel

Publisert

Tidligere finansminister fra Partido Popular og forhenværende leder for Det internasjonale pengefondet Rodrigo Rato er dømt til fire og et halvt års fengsel for bedrageri. Forholdet inngår i den såkalte Firmakort-saken der Rato sammen med tidligere styremedlemmer og toppledelse i storbanken Caja Madrid og bankgruppen Bankia skal ha misbrukt firmakort for millioner av euro. Til samme over seksti personer er dømt i saken.

Firmakortene Rato er dømt for å ha misbrukt skal ha vært et svart frynsegode som ble gitt til ledere i sparebanken Caja Madrid og senere i bankgruppen Bankia (Caja Madrid, Bancaja, La Caja de Canarias, Caja de Ávila, Caixa Laietana, Caja Segovia y Caja Rioja).

Den tidligere finansministeren ledet Caja Madrid fra 2010 og ble senere leder for Bankia etablert samme år. Firmakortene ble blant annet brukt til kjøp av klær, luksusreiser og middager på eksklusive restauranter for til sammen rundt 12,5 millioner euro fra 2003 til 2012 (rundt 110 millioner kroner).

Hele 65 personer er dømt i saken, herunder Ratos forgjenger i Caja Madrid, Miguel Blesa, som fikk seks års fengsel. Dommen ble offentliggjort torsdag 23. februar og kan ankes til høyesterett.


Rodrigo Rato

Rato var lenge regnet som en av de store strategene i Partido Popular og var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004. Deretter tok han over som sjef for Det internasjonale pengefondet (2004 til 2007), før han gikk over til å lede storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia.

Bankia var en av Spanias mange krisebanker som måtte overtas av staten i 2012 og reddes med et tilskudd på 12,5 milliarder eruo.

Les også: Hadde 78 kontoer i 13 banker

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter