Dyrere frukt og grønt etter kuldeperiode

Publisert

Etter kulde og snøværet ved Middelhavet i vinter er grønnsaker fra land som Spania, Italia og Hellas i ferd med å bli mangelvare i Nord-Europa. Situasjonen merkes allerede hos danske, svenske og norske importører som ikke lenger får tak i alle typer varer og som må betale høyere priser for det som kommer.

I Spania er mye av produksjonen reddet, noe som i følge spanske media har gjort landet til «Europas grønnsakshage nummer én». Samtidig øker prisene spanjolene må betale for vanlige jordbruksprodukter som bønner, tomater, blomkål og issalat.

«Det er godt det spanske sørvestlandet har kunnet produsere frukt og grønnsaker gjennom vinteren, for hvis ikke ville ikke Europa ha hatt noe tilbud av noe slag» sier lederen organisasjonen for frukt- og grønnsaksprodusenter i Murcia (Proexport), Fernando Gómez til avisen La Vanguardia.

Kuldeperioden sydover i Europa i vinter har i følge spansk radio og tv RTVE gjort Spania til «Europas grønnsakshage nummer én». Den spanske eksportnæringens FEPEX (Federación Española de Asociaciones de Productores Exportadores de Frutas, Hortalizas, Flores y Plantas viva) opplyser at Spania de siste månedene har vært den primære leverandøren av grønnsaker til Europa, over 50 prosent mer enn normalt.

Spania er imidlertid i likhet med andre middelhavsland som Italia og Hellas sterk berørt av situasjonen og har fått produksjnonen av alle typer grønnsaker som dyrkes i det fri redusert med hele 30 prosent.

Det påvirker ikke bare eksporten til utlandet. Prisene spanjolene må betale for vanlige jordbruksprodukter som bønner, tomater, brokkoli, blomkål, issalat, aubergine og artisjokk har økt betraktelig.

Den reduserte produksjonen gjør at bransjen mener prisnivået på hjemmebane først vil være tilbake på normalt nivå i mars.

Samtidig avvises det at produsenter og leverandører benytter seg av situasjonen til å sette opp prisene og tjene god penger.

Konfrontert med klager på prisene sier organisasjonen for småbruk i Spania, Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA), at forbrukerne, både spanske og europeiske, «bør skjønne at grønnsaker ikke faller ned fra himmelen» og at jobben jordbruksnæringen gjør er «avgjørende for at samfunnet skal få mat og fungere».

Les også: Regjeringen får kritikk etter snøkaos 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter