Drepte over 2.100 hunder og katter

Publisert

Spansk rettshistories kanskje verste dyremishandlingssak er i gang i Málaga. Saken går tilbake til 2010 og gjelder dyremottaket Parque Animal i Torremolinos. På tiltalebenken sitter den tidligere ledelsen, mistenkt for ha drept over 2.100 hunder og katter fra 2009 til 2010. Dyrene skal ha blitt avlivet på ureglementert vis, blant annet med for lite gift i sprøytene. Andre dyr skal ha blitt frosset ned levende. De tiltalte risikerer opptil fire års fengsel.

Etter seks år med etterforskning og rettsforberedelser er rettssaken i gang mot den tidligere ledelsen ved dyremottaket Asociación Protectora de Animales (Parque Animal) i Torremolinos i Andalucia. De to tiltalte i saken, lederen av mottaket og hennes assistent, er anklaget for grove brudd på spanske dyrevernlover og risikerer begge fire års fengsel. Saken omtales i spansk media som et av de verste tilfellene av dyremishandling som noensinne er kommet for retten i Spania og ble først oppdaget i 2010 da en veterinær som jobbet på mottaket meldte fra om massiv og ubegrunnet avliving av dyr. Fra 2009 til 2010 skal over 2.100 hunder og katter ha blitt tatt av dage.


Hentet flere dyr

I følge tidligere ansatte skal de to ledernes iver etter å avlive ha vært så stor at dyremottaket til tider slapp opp for hunder og katter. Den kvinnelige bestyreren skal da ha reist til andre mottak og hentet flere dyr.

Dyr skal også ha blitt plukket opp på gaten og avlivet kort tid senere, noe som strider med regelen om først å forsøke omplassering og under ingen omstendighet avlive før det har gått minst ti dager.


Store smerter for dyrene

De ansatte forteller også at de ble bedt om å bruke mindre gift i sprøytene ved avliving, for å spare penger. Videre ble sprøytene satt rett i muskulaturen på dyrene og ikke intravenøst slik reglementet tilsier. Avlivingen skal ha medført store smerter for dyrene, i det de fremdeles var ved bevissthet når organene i kroppen begynte å svikte.

Politiets dyrevernenhet Seprona skal også ha funnet dyr frosset ned som ikke viste tegn til sedvanlig dødsstivhet i kroppen (rigor mortis), noe som tyder på at dyrene ble frosset ned i live.


Dokumentforfalskning og bedrageri

I tillegg til den grove mishandlingen er det fremsatt anklager om dokumentforfalskning og bedrageri. Veterinærers underskrifter skal ha blitt forfalsket for å dokumentere kontroll ved avliving, samt på resepter for innkjøp av gift til klinikken.

Dyremottaket ble drevet privat, men skal som de fleste spanske mottak av denne typen ha mottatt offentlig støtte. Deler av disse pengene skal ha havnet i lommen på lederen. Politiet viser blant annet til regninger for reiser til utlandet, hotell- og restaurantregninger, en legeregning til datteren, innkjøp av en bil og montering av videoovervåkning på familiens eiendom.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter