Dømt til fengsel for å ha ødelagt steinalderhule

Publisert

En forretningsmann og landeier i Aragon er dømt til to og et halvt års fengsel for å ha ødelagt et utgravningssted med funn fra yngre steinalder. Funnstedet som lå i den såkalte Chaves-hulen ikke langt fra Huesca skal ha blitt totalrasert for å gjøre plass til et drikke- og foringssted for geiter. Forretningsmannen er også dømt til å betale en erstatning på 25,5 millioner euro.

Hulen (Cueva de Chaves) der de arkeologiske funnene ble gjort ligger i den førpyreneiske fjellformasjonen Sierra de Guara i Huesca i Aragon-regionen. De første steinalderfunnene ble gjort på stedet i 1975 og er datert mer enn 6.000 år tilbake. Da hulen ble rasert i 2009 var den ansett som det andre viktigste utgravningsarbeidet fra neolittisk tid på Den iberiske halvøy etter Or-hulen i Valencia.

Det unike utgravningsstedet skal ha blitt tømt for over to tusen kubikkmeter med jord, noe som førte til at nær sagt alt arkeologisk materiale gikk tapt. Jordmassene skal ha blitt brukt til å lage diker for vannføring i samme område. Hulen skal deretter ha blitt tatt i bruk som drikke- og foringssted for geiter.

I følge avisen El Mundo var det egentlig bedt om tre års fengsel og en erstatning på over 50 millioner euro for den dømte forretningsmannen Victorino Alonso. Retten skal imidlertid har redusert straffen fordi hulen ikke var godt nok beskyttet av kommunen. Til tross for sin historiske betydning var den heller ikke listet som nasjonal kulturarv (Bien de Interés Cultural), skriver avisen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter