Dommer vil ha Dalís grav åpnet

Publisert

En dommer fra en lavere rettsinstans i Madrid har beordret at graven til Salvador Dalí skal åpnes for å avgjøre et mulig farskap ved DNA-testing. En kvinne fra den kjente kunstnerens hjemby Figueres i Catalonia hevder å være hans datter. Saken har pågått siden 2015 da kvinnen gikk til sak mot Fundación Gala Dalí og den spanske stat som forvalter arven etter Dalí.

Fundación Gala Dalí har annonsert at de vil anke rettsavgjørelsen fra 20. juni i år om at kunstnerens grav i mausoleet i kjelleren på Dalí-museet i Figueres skal åpnes for DNA-testing. Etablering av slektskap er imidlertid sterkt beskyttet i Spania, med egen artikkel i landets grunnlov, noe som kan føre til at anken blir avvist.

Tidligere i år endte en liknende sak med avgjørelse i saksøkers favør. Forholdet gjaldt den avdøde spanske politikeren og forretningsmannen José María Ruiz-Mateos. Kvinnen Adela Montes som hevdet å være hans datter fikk dom på at graven skulle åpnes. På bakgrunn av DNA-prøver ble slektskapet bekreftet.

Beslutningen om at graven til Dalí skal åpnes begrunnes med at det ikke finnes andre måter å få farskapet bekreftet.

Salvador Dalí hadde et livslangt ekteskap med russiske Elena Ivanovna Diakonova (Gala). De to skal imidlertid aldri ha fått barn. Kvinnen Pilar Abel som er født i Dalís hjemby Figueres i 1956 hevder likevel å være hans datter og viser til et utenomekteskapelig forhold kunstneren skal ha hatt med hennes mor i 1955.

Salvador Dalí ble født i Figueres i Girona (Catalonia) den 11. mai 1904 og døde i samme by 23. januar 1989. I Figueres ligger også det gamle teateret som han og hans kone Gala overtok og gjorde om til museum, offisielt åpnet i 1974 og i dag kjent som Teatro-Museo Dalí. Den pågående farskapssaken ble først kjent i 2015 da Pilar Abel gikk til sak mot Fundación Gala Dalí og den spanske stat som forvalter arven etter kunstneren. 

Les også: Tillater DNA-test av Salvador Dalí

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter