Díaz Ferrán dømt for skattejuks

Publisert

Tildeligere president i den spanske næringslivs-organisasjonen CEOE Gerardo Díaz Ferrán er dømt til fengsel i to år og to måneder for skatteunndragelse. Han er også idømt en bot på nærmere hundre millioner euro. Forholdet går tilbake til da Díaz Ferrán var involvert i selskapet Grupo Marsans og er knyttet til oppkjøpet av flyselskapet Aerolíneas Argentinas. Dommen gjelder kun ett av flere forhold Díaz Ferrán er tiltalt for. Den 70 år gamle forretningsmannen har vært varetektsfengslet siden desember 2012.

Díaz Ferrán dømmes til fengsel i to år og to måneder for skatteunndragelse i forbindelse med salget av Aerolíneas Argentinas til Air Comet og Viajes Marsans. Tidligere styreleder i Air Comet og ekspresident i Aerolíneas Argentinas Antonio Mata dømmes til like mange år. De to må også betale en bot på over 99 millioner euro, tilsvarende det de skulle ha betalt i skatt i forbindelse med salget.

I tillegg er Díaz Ferrán under etterforskning for underslag i forbindelse med salget av Viajes Marsans til firmaet Possibilitum Business. Også tidligere administrerende direktør i Possibilitum Business, den valensianske Ángel De Cabo, er involvert i saken. De to skal ha ført kreditorene bak lyset og tømt selskapet Grupo Marsans for verdier. Rundt 50 millioner euro skal ha blitt plassert på forskjellige kontoer i utlandet. Grupo Marsans ble erklært konkurs i 2010.

Díaz Ferrán, som var president i den spanske næringslivsorganisasjonen Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) mellom 2007 og 2010, ble sammen med De Cabo og syv andre tiltalte arrestert i begynnelsen av desember 2012. Både Díaz Ferrán og De Cabo ble da varetektsfengslet tiltalt for å ha underslått millioner av euro. Kausjonsbeløpene ble satt til henholdsvis 30 og 50 millioner euro, det høyeste i spansk historie.

Under fengslingsmøtet skal Díaz Ferrán ha hevdet sin uskyld og ment at den ansvarlige for de aktuelle transaksjonene var hans tidligere partner og kollega, den nå avdøde Gonzalo Pascual. Han skal også ha nektet for å være i besittelse av penger eller verdier av særlig betydning. Politiet skal senere ha funnet 150.000 euro i kontanter og en kilo gull hjemme i leiligheten hans.

Díaz Ferrán står i følge tidligere opplysninger ansvarlig for en gjeld på rundt 419 millioner euro. Kreditorlisten består angivelig av hele 19 banker og 28 firmaer. Blant de største kreditorene finner man flere av bankene som den spanske stat i løpet av 2011 og 2012 måtte overta på grunn av likviditetsproblemer, slik som Bankia, CAM og Novacaixagalicia. Dommen mot Díaz Ferrán er ikke endelig og kan ankes til høyesterett.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter