Det gamle forsvars-tårnet på Tabarca, blir museum

Publisert

Midt på et åpent jorde på den høye delen av øya Tabarca står et forsvarstårn som vanligvis ikke blir lagt merke til av de tusenvis av besøkende som hvert år passerer gjennom dette lille området 5,5 kilometer fra kysten av Santa Pola. Bygningen er oppført som et kulturminne og har vært en militærbastion og til og med en avdeling av Guardia Civil. Den har en avkortet pyramidestruktur og er laget av murverk.

Byrådet i Alicante har bedt innenriksdepartementet om å overdra bygningen slik at den kan gjøres om til et permanent museum og dermed øke øyas turistattraksjon.

BÅT FRA ALICANTE: Turen ut til Tabarca går fra havnen i Alicante. De fleste tilbringer dagen her før man returnerer på ettermiddagen. Det finnes dog flere rom man kan leie for å tilbringer natten på øya.

Bygget i 1790 som et forsvarsverk

Historien til tårnet i San José går tilbake til 1790, da det ble bygget som et forsvarsverk med en liten militær avdeling som skulle beskytte området mot den hyppige smuglingen. Det ble til og med et fengsel under den første carlistkrigen. Fra 1850 fikk byen et utpreget militært preg og ble ledet av det kongelige carabinieri-korpset, som i 1940 ble innlemmet i Guardia Civil på nasjonalt nivå.

Stengt i 1986

De væpnede styrkene opprettet en avdeling i området, der det var en post og boliger for vaktene. Vaktene ble fordelt på skift og perioder. Men alt ble avbrutt i juni 1986, da tjenesten ble nedlagt fordi den ikke hadde noen politimessig eller strategisk interesse for Guardia Civil. Det var bare midlertidig at agentene dro til området for å forsterke overvåkningen, for til tross for at øya er liten (30 hektar med en lengde på 1800 meter og en bredde på 400 meter på det bredeste punktet, med maksimalt 50 innbyggere), kan den ta imot opptil 5000 besøkende om dagen fra båtene som kommer fra havnene i Alicante og Santa Pola.

Ingen ville kjøpe det gamle tårnet

Siden da har tårnet vært stengt, og Gerencia de Infraestructuras y Equipamiento de la Seguridad del Estado (GIESE, en del av innenriksdepartementet) har forsøkt å selge eller leie det ut, men uten hell. I 2007 ble det planlagt å legge det ut på offentlig auksjon til en startverdi på 600 000 euro. Mulighetene var å gjøre om bygningen til hotell, restaurant eller lignende turistsenter. “For Guardia Civil var det ikke lenger interessant, men bygningen har en privilegert beliggenhet med god utsikt over hele kysten og øya, siden den ligger på den høyeste delen”, innrømmer oberst José Hernández Mosquera, som er sjef for de væpnede styrkene i Alicante.

Gitt fra staten til Alicante kommune

Byrådet i Alicante ønsker å få tak i bygningen og har vært ute etter den i et par år, ifølge kommunale kilder: “Regjeringsteamet har innledet kontakt med innenriksdepartementet, og vi sendte dem vår interesse signert av ordfører Luis Barcala, slik at de kunne gi oss bruk av tårnet i San José for at byrådet i Alicante skal kunne studere mulig rehabilitering og forbedring som en del av det eksisterende Nueva Tabarca-museumsprosjektet”. “Disse trinnene vurderes fortsatt av innenriksdepartementet, og vi har for øyeblikket ingen informasjon om fremgang eller tilbakeslag. I 2023 ble det sendt en forespørsel, og vi venter på å se hvilken formel, overføring, avtale eller annet som kan brukes for å gjennomføre den”, konkluderte de nevnte kildene.

Fallende murstein, en fare for publikum

Kommandoen i Alicante har avgitt en positiv rapport om overdragelsen av bygningen, med tanke på at den har vært stengt i mange år og at tidens tann har satt sine spor. Faktisk måtte det settes opp et gjerde rundt bygningen fordi en av mursteinene falt ned og det var fare for at folk som gikk i området kunne komme til skade. “En gang i tiden hadde den stor strategisk betydning og var til og med et radiotelegrafipunkt, men nå er vedlikehold og logistikk svært komplisert fordi alt må gjøres med båt. I tillegg er livet i Tabarca svært begrenset om vinteren”, innrømmer José Hernández Mosquera.

Ballen ligger nå i hendene på GIESE, som er det organet som må gi klarsignal for avhending av eiendommen og søke den mest hensiktsmessige juridiske formelen (overføring, bytte, bytte, …) for å gjennomføre det. Dette organet har ingen frist for å svare konsistoriet i Alicante. Etter rehabiliteringen, som er mer enn nødvendig for å åpne det for publikum, vil det bli et nytt museum i Alicante.

Kong Carlos III sitt våpenskjold

Tårnet i San José har form som en avkortet pyramide med en rett base og er laget av murverk. Det har tre etasjer og en stor terrasse hvorfra man kan se hele Alicante-bukten og selve øya Tabarca. Opprinnelig hadde den en vaktpost i hvert hjørne, men nå er det bare én igjen, og ifølge oberst José Hernández Mosquera er den nesten ikke til å kjenne igjen. Du kommer inn i bygningen via en trapp som fører til første etasje og kjelleren. Fra døråpningen skimtes Carlos IIIs våpenskjold, som er godt bevart. På den ene siden er det et offisielt skilt med påskriften Guardia Civil og Ministerio del Interior (Guardia Civil og Innenriksdepartementet).

Bygningen dekker et areal på 1675 kvadratmeter, pluss tomten rundt. De store veggene skiller seg ut, noe som er typisk for bygninger fra mer enn to århundrer tilbake. I første etasje lå paviljongene (husene) til de sivile vaktene, som hadde rom, kjøkken og bad. Den er i dårligst bevaringstilstand. I kjelleren var det til og med fangehull en gang i tiden. Det er foreløpig ikke mulig å besøke innsiden. “Det har et stort potensial som turistattraksjon fordi det er veldig attraktivt å besøke. Det kan også brukes som et informasjonssted for besøkende”, avslutter obersten.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter