Den nye kongen er kronet

Publisert

Felipe er nå offisielt innsatt som Spanias nye konge. Den nye monarken avla sin ed og ble kronet i en høytidlig, men enkel seremoni i det spanske parlamentet i Madrid torsdag 19. juni.

Felipe er nå offisielt innsatt som Spanias nye konge. Den nye monarken avla sin ed og ble kronet i en høytidlig, men enkel seremoni i det spanske parlamentet i Madrid torsdag 19. juni.

Det var ingen kongelige gjester og utenlandske regjeringssjefer til stede under den timeslange seremonien i det spanske underhuset, men Felipe fikk uventet selskap av dronning Sofia, dronning Letizia, kronprinsessene Leonor og Sofia og kongens eldste søster, Elena.

’’Jeg starter min regjeringstid med dype følelser for den æren det er å overta kronen.” Slik startet kong Felipe sin tale til parlamentarikerne under kroningsseremonien i parlamentsbygget.

I sin første tale som konge sverget kong Felipe på at han ville ære grunnloven og være et lojalt statsoverhode som var villig til å lytte, forstå og gi råd, og alltid forsvare de allmenne interesser.

Den nye kongen sa også at han legemliggjør fornyelsen av monarkiet for en ny tid, og appellerte til samhold og enhet.

I dette Spania, forent og mangfoldig, er det plass til alle. Jeg lover å være et bindeledd mellom alle spanjoler.

Etter kroningen kjørte kong Felipe og dronning Letizia gjennom Madrid sentrum i en åpen Rolls-Royce Phantom IV, som i sin tid ble kjøpt inn av diktatoren Francisco Franco. Ferden endte opp ved det kongelige slottet, hvor kong familie i noen få minutter vinket til de fremmøtte fra slottsbalkongen.

Det nye kongeparet har invitert 2.183 mennesker til sin første mottakelse på Slottet. Her ventes det blant annet mange sport og kulturpersonligheter, som Nadal og Gasol.

Det er første gang at en spansk konge overlatt tronen til en av sine sønner siden 1885.

Utfordringer i kø

En lang rekke skandaler i løpet av de siste tre årene har medført en dramatisk nedgang i monarkiets popularitet. Spanjolenes tiltro til landets institusjoner generelt har gått ned under den økonomiske krisen som har grepet landet med jernhånd. Mange spanjoler er frustrerte over landets politikere og kongelige, og mener de ivaretar sine egne i stedet for folkets interesser. Nye opplysningene om at den kommende kronprinsessen, åtte år gamle Leonor, vil tjene over 100.000 euro i året har igjen vagt sinne blant kriserammede spanjoler.

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter