Den katolske kirken driver med indoktrinering turist-guider

Publisert

Den katolske kirken prøver å nedtone historiske monumenters islamske opprinnelse. Dette er en av anklagene som rettes mot kirkens håndtering av kultur-arven den har hånd om i Spania.

Den regionale regjeringen Junta de Andalucía gransker nå en “eksamen” som kreves for å jobbe som guide i det berømte monumentet La Mezquita (Den lille moskeen) i Córdoba. Dette historiske stedet, som eies av den katolske kirken, er det eneste monumentet i Andalucía som er klassifisert som historisk arv og som krever en spesiell akkreditering av guider fra bispedømmet.

Kravet om en spesiell lisens i form av en eksamen har blitt kritisert av aktivistgruppen Mezquita Catedral. Gruppen har siden 2014 krevd at den tidligere moskeen overføres til statlig kontroll, og mener at den kontroversielle prøven for guider handler om ideologisk kontroll fra kirkens side.

Kritikerne hevder at denne prosessen har til hensikt å gi en ensidig og manipulerende fremstilling av monumentets historie og ignorere dets islamske identitet. Flere eksaminander har rapportert om mangel på åpenhet og likhet i vurderingskriteriene under eksamen, noe som har ført til klager til kulturdepartementet.

I tillegg stilles det spørsmålstegn ved lovligheten av denne akkrediteringen, tatt i betraktning regional lovgivning. Kritikken omfatter også det faktum at kirken begrenser guidenes mulighet til å diskutere monumentets muslimske historie, ettersom den kristne ikonografien gradvis har overtatt stedet.

Det er ikke første gang bispedømmet Córdoba anklages for ideologisk indoktrinering i forbindelse med La Mezquita. En kritisk rapport som ble lagt frem i 2017, var undertegnet av historikere fra hele 36 forskjellige universiteter i 10 land. De anklaget bispedømmet for å “kidnappe” det historiske minnet om det unike monumentet i Córdoba,

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter