Demonstrasjon for løslatelse av katalanske politikere

Publisert

(Barcelona) Lørdag 11. november demonstrerte flere hundre tusen mennesker med krav om løslatelse av lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia. Politiet i Barcelona estimerte deltagelsen til rundt 750.000 personer. Foran i demonstrasjonen gikk familiene til de fengslede. Enkelte av de arresterte har sittet i varetekt siden 16. oktober.

De to personene som har sittet lengst i varetekt er lederne for den sivile delen av uavhengighetsbevegelsen i Catalonia, Jordi Sànchez (Asamblea Nacional Catalana, ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural). De to ble varetektsfengslet av den nasjonale domstolen i Madrid den 16. oktober i år, tiltalt for “oppvigleri” etter to demonstrasjoner i Barcelona i september. Demonstrasjonene ble av domstolen ansett som et bevisst forsøk på å hindre det nasjonale politiets arbeid med å stanse folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia den 1. oktober og for å gå på akkord med den spanske grunnloven, en lov som i følge landets forfatningsdomstol (Tribunal Constitucional) ikke tillater en slik avstemning. I tillegg er flere politikere fra den tidligere politiske ledelsen i Catalonia arrestert. Disse er varetektsfengslet for å ha holdt folkeavstemningen 1. oktober og for den påfølgende erklæringen av uavhengighet som ble fremsatt senere. Sistnevnte erklæring er også kjent grunnlovsstridig av forfatningsdomstolen. Hele regjeringen, inkludert president Carles Puigdemont som befinner seg i eksil i Belgia, er tiltalt for opprør, oppvigleri og misbruk av offentlige midler med en strafferamme på opptil 25 års fengsel. Catalonias autonomi ble suspendert av sentralregjeringen i Madrid i slutten av oktober. Beslutningen skjedde gjennom et dekret støttet av Senatet i nasjonalforsamlingen. Regionsregjeringen ble da avsatt og nyvalg ble skrevet ut for 21. desember.

 

Les også:

Lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia fengslet

Catalonias regjering i fengsel

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter