Dalí på liste over «Franco-navn»

Publisert

Den kjente spanske kunstneren Salvador Dalí er havnet på en liste over kontroversielle personer fra Francos dager. Listen som er utarbeidet av en komité på vegne av Madrid kommune inneholder forslag til gatenavn og monumenter som bør fjernes i den spanske hovedstaden. Til sammen 256 gater skal være oppført på listen. Madrids ordfører Manuela Carmena har etterpå gått ut og forsikret om at hverken Dalís navn eller monumenter vil bli fjernet. Det samme gjelder flere andre kulturpersoner fra regimets dager som står på listen, deriblant den katalanske journalisten og poeten Josep Pla.

Komiteen som har utarbeidet den nye listen med «Franco-navn» er tilknyttet Madrid-universitetet Complutense (Cátedra de Memoria Histórica de la Universidad Complutense). Listen var ikke ønsket offentliggjort, men skal uten Madrid kommunes godkjennelse ha blitt lekket til media.

En talsperson for komiteen påpeker at mandatet har vært å lage en komplett liste over alle personer som kan assosieres med fascistene og kuppmakerne som startet Den spanske borgerkrigen i 1936 og det påfølgende regimet etter krigen (1939-1975) ledet av diktator Francisco Franco. Deretter er det opp til den politiske ledelse i Madrid kommune å avgjøre hvilke gatenavn som skal endres. Målet er å oppfylle kravene i den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica).

 

Dalís tilknytning til Franco

Salvador Dalí regnes som en av de største kunstnerne i det tyvende århundre. Han skal ha betegnet seg selv som apolitisk, men oppfattes av mange som en kontroversiell person nettopp på grunn av sin tvetydighet i politiske spørsmål.

Dalís tilsynelatende aksept av tidligere diktator Francisco Franco og det gamle regimet har skapt tvil rundt hans person både i og utenfor Spania. Etter Den spanske borgerkrigen og Andre verdenskrig valgte Dalí i motsetning til mange kunstnere som levde i eksil å reise hjem og bosette seg i Spania. Han skal ha uttrykt sympati med Franco og møtt ham ved flere anledninger. Han skal også ha påtatt seg oppgaven med å male et portrett av diktatorens barnebarn Carmen Martínez-Bordiú.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter