Viruset kom over grensa til Spania 15 ganger

Publisert

DNA analyser av Corona-viruet i Spania viser at viruset kom hit en gang midt i Februar. Analysene viser at det kom over grensen flere ganger.

Det ble først introdusert i Madrid og noen dager senere kom viruset til Valencia, mest sannsynlig med fotball-supportere, fra Italia. I hvilken grad smitten også kom fra andre land enn Italia er usikkert. Genelogen som har lagt frem DNA analysen sier det er for tidlig å konkludere om dette, og det kan ha politiske konsekvenser om man legger peker på Italia, så bedre å vente med å trekke slike konklusjoner.

DNA analysene viser at viruset ankom fra utlandet og til Valencia flere ganger enn til Madrid. Likevel spredte viruset seg mye mer i Madrid enn i Valencia. Mange ganger flere ble smittet og døde av viruse i hovedstaden enn på kysten. Faktorer som klima, størrelsen på befolkningen kan være deler av forklaringen på dette. Dette sammenfaller også med data fra Kina hvor man har sett en liten men målbar sammenheng mellom smitte og klima.

Det kjølige og tørre klima i Madrid står kontrast til det mer milde og fuktige klima man har i Valencia. Hvor langt ett virus kan flyte på spyttdråper i luften henger sammen med temperatur og luftfuktighet. Man kjenner ikke detaljene for Corona-viruset ennå, men mange liknende virus har lettere for å infisere mennesker i det klima man har i vinterhalvåret, når klima er kjøligere, kaldere og folk ofte har irriterte slimhinner.

Corona viruset muterer sakte

Noe av det man sikkert vet om Corona-viruset (SARS-CoV-2) er at det muterer sakte. Sammenliknet med ett vanlig influensa-virus muterer det 1000 ganger saktere. Det gjør at det er færre varianter ar viruset så det er enklere å spore de få variantene som finnes. I tillegg gjør dette at når en vaksine blir klar vil den vare lengre enn en vanlig influensa-vaksine som bare varer en sesong.

Les om:

Fotballkampen som spredde Corona-viruet i Spania

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter