Catalonias president i “eksil” i Belgia

Publisert

Catalonias president Carles Puigdemont skal ha reist til Belgia for å kunne “garantere rettslig frihet til kommende beslutninger”. Det var presidentens egen forklaring under en pressekonferanse fra Brussel tirsdag 31. oktober. I følge spanske aviser reiste den katalanske regionspresidenten til Brussel mandag 30. oktober, samme dag som Spanias regjering formelt tok over den politiske styringen i Catalonia.

I følge ubekreftede opplysninger reiste presidenten og fem medlemmer av den tidligere katalanske regionsregjeringen med bil over grensen til Frankrike og videre med fly fra Marseille til Brussel. Puigdemont og hans reisefølge skal ikke ha brutt loven ved å forlate Spania, i det en rettslig avgjørelse om utreiseforbud ikke foreligger.

Riksadvokaten i Spania hadde imidlertid samme dag tatt ut stevning mot Puigdemont og regionsregjeringen hos den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional).

Den tidligere politiske ledelsen i Catalonia er anklaget for «opprør», «oppvigleri» og «misbruk av offentlige midler» for sin rolle i uavhengighetsprosessen. Fra tidligere er lederne for de to største sivile organisasjonene bak den katalanske uavhengighetsbevegelsen Jordi Sànchez (ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) varetektsfengslet.

Les også: Lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia fengslet  Garantere rettslig frihet

Puigdemont skal ha reist til Belgia for å kunne “garantere rettslig frihet til kommende beslutninger”. Det var presidentens egen forklaring under en pressekonferanse fra Brussel tirsdag 31. oktober. Han understreket samtidig at hensikten med oppholdet ikke var å undra seg eventuelle rettslige sanksjoner i Spania og at regionregjeringen vil repsketere et eventuelt valgresultat 21. desember. Puigdemont skal imidlertid ha vært i kontakt med den belgiske advokaten Paul Beckaert som er kjent i Spania for å ha hjulpet ETA-medlemmer i Belgia.

Carles Puigdemont har ledet regjeringskoalisjonen Junts pel Sí (Sammen for Ja) som har det politiske ansvaret for uavhengighetsprosessen i Catalonia, en prosess som er kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen (Tribunal Constitucional). Catalonias autonomi er foreløpig suspendert av sentralregjeringen i Madrid gjennom et dekret støttet av Senatet i nasjonalforsamlingen. Nyvalg skal etter planen holdes den 21. desember.

Les også: Demonstrerte for et samlet Spania 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter