Catalonias «eksil-president» arrestert

Publisert

Tidligere regionspresident i Catalonia, Carles Puigdemont, ble søndag 25. mars arrestert i Tyskland. En spansk domstol hadde to dager før pågripelsen aktivisert en internasjonal arrestordre mot den tidligere presidenten mens han var på en konferanse i Finland. Puigdemont som har oppholdt seg i eksil i Brussel siden slutten av oktober i fjor ble arrestert av tysk politi da han var på vei tilbake til Belgia i bil.

Catalonia står fortsatt uten regionale myndigheter og styres fra Madrid etter at regionsparlamentet etter valget i desember fjor ikke har blitt enige om en ny president. Jordi Sánchez ble foreslått som president av koalisjonen av uavhengighetspartier Junts per Catalunya (Sammen for Catalonia) til tross for at han sitter i varetekt tiltalt for opprør mot den spanske stat. Sánchez trakk seg imidlertid som kandidat i slutten av mars. Deretter ble katalaneren Jordi Turull utpekt, men oppnådde ikke flertall i første avstemningsrunde i regionsparlamentet. Turull ble arrestert 23. mars, sammen med fire andre katalanske politikere. Etter arrestasjonen ble andre votering for Turull utsatt på ubestemt tid. 

Arrestasjonen av Puigdemont i Tyskland den 25. mars kommer etter flere runder med arrestordre siden flukten til Belgia i oktober. Den første internasjonale arrestordren ble trukket tilbake av spansk høyesterett i desember. Den nasjonale domstolen valgte imidlertid å gjenopprette arrestordren i slutten av mars, etter å ha tatt ut tiltale mot den tidligere presidenten. Puigdemont er tiltalt for oppfør mot den spanske stat og misbruk av offentlige midler etter å ha arrangert en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania, en avstemning som på forhånd var erklært grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen.

Puigdemont hadde frem til arrestasjonen i Tyskland oppholdt seg i eksil i Belgia siden slutten av oktober i fjor. Flere personer fra den katalanske uavhengighetsprosessen har i samme tidsrom sittet varetektsfengslet i Spania. Totalt 13 katalanske politikere er tiltalt for opprør mot den spanske stat etter at det ble holdt folkeavstemning om uavhengighet i Catalonia 1. oktober i fjor. Det er usikkert hvor lang tid det vil ta før Puigdemont eventuelt utleveres til Spania.

Etter arrestasjonen av Puigdemont tok tusenvis av mennesker til gatene i Barcelona med krav om løslatelse av den tidligere regionspresidenten og katalanske politikere som sitter i varetekt i Spania. Protestene skal ha gått fredelig for seg. Da demonstrasjonen samlet seg utenfor bygningen til Spanias regjeringsdelegasjon i Barcelona kom det imidlertid til sammenstøt mellom politi og demonstranter i det demostrantene begynte å rulle søppelkontainere mot politiet. Et titalls personer skal ha kommet til skade og flere demonstranter ble arrestert.

 

Gul sløyfe

Kravet om løslatelse av katalanske politikere har siden de første fengslingene i fjor vært markert med gul sløyfe, et symbol som bæres av mange katalanere og som er tegnet i gatene og på vegger over hele Barcelona. Manchester Citys katalanske trener Pep Guardiola ble tidligere i år bøtelagt for å ha båret sløyfen på jakkeslaget under kamper i engelske Premier League.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: