Carlos Fabra (PP) starter soning

Publisert

Presidenten i provinsen Castellón gjennom 16 år Carlos Fabra fra Partido Popular starter soningen av dommen på fire års fengsel. Den 68 år gamle politikeren ble i slutten av 2013 funnet skyldig i fire tilfeller av skatteunndragelse fra perioden 1999 til 2003. Hele 11 år er gått siden saken mot ham startet. Mandag 1. desember ble han kjørt til Aranjuez-fengselet utenfor Madrid.

Carlos Fabra ble i slutten av 2013 funnet skyldig i fire tilfeller av skatteunndragelse på til sammen nærmere 700.000 euro (ca. 5,7 millioner kroner). I perioden 1999 til 2003 skal rundt to millioner euro ha gått inn på PP-politikerens kontoer uten at han i ettertid kunne redegjøre for hvor pengene kom fra.

Den kontroversielle provinspolitikeren har vært under etterforskning for korrupsjon og skatteunndragelse i nærmere ti år, men har ved hjelp av sine advokater og et utall anker helt frem til nå klart å unngå fengsel. Saken hans har vært behandlet av minst fire forskjellige statsadvokater og ni forskjellige dommere. Den 25. november i fjor ble han omsider dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse. Dommen skal sones ved Aranjuez-fengselet like utenfor hovedstaden Madrid.

 

Hvem er Carlos Fabra?

Carlos Fabra var president i provinsen Castellón fra 1995 til 2011. Gjennom en årrekke har han vært en av Partido Populars frontfigurer i Valencia-regionen. Etter at han gikk av som provinspresident overtok han som sjef for flyplassen i samme provins, et prosjekt han selv stod bak og som i dag er blitt én av Valencia-regionens største tapsmaskiner. Anlegget skal i sin tid ha kostet rundt 150 millioner euro å bygge. Etter det er det påløpt store kostnader til utbedring og vedlikehold. Da Fabra trakk seg som flyplassjef i mars i fjor, var det opparbeidet en gjeld på flere titalls millioner euro – uten at man hadde klart å få i gang drift. Fabra gikk da over til å bli sjef for handelskammeret i Castellón, en stilling han ble tvunget til å si fra seg etter dommen for skatteunndragelse.

Fabra startet sin karriere som politiker allerede under Franco-tiden på tidlig 1970-tallet. Han skal ha tatt utdanning innen jus men gikk tidlig over i politikken og har i mer en tretti år hatt en fremtredende rolle i det politiske liv i Castellón, både som provinsens president og som kommunepolitiker i provinshovedstaden Castellón de la Plana.

Fabra kommer fra en familie med en lang rekke politikere på høyresiden. Faren hans Carlos Fabra Andrés skal ha kjempet på fascistenes side under Den spanske borgerkrigen og ble senere leder av Castellón-provinsens fraksjon av Movimiento Nacional som var Francos politiske parti etter krigen. Den eldre Fabra ble senere ordfører i provinshovedstaden og etter det provinsen president, en posisjon sønnen senere overtok.

I tillegg til karrieren som politiker har Carlos Fabra vært en innflytelsesrik forretningsmann i Valencia-regionen med eget advokatkontor, meklerfirma og en rekke andre selskaper. Fabra har fire barn, deriblant datteren Andrea Fabra Fernández som har fulgt i farens fotspor og som i dag er medlem av Kongressen i Madrid for Partido Popular.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter