CAM: Ignorerte sentralbankens advarsler

Publisert

Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) gikk fra å være en av Spanias sterkeste sparebanker til å bli en skandalebank med milliarder av euro i gjeld. Tapene skyldes i stor grad bankens feilslåtte investeringer i bygge- og eiendomsbransjen. Den spanske sentralbanken skal ved tre anledninger ha advart banken mot satsingen i eiendombransjen men ledelsen skal ikke ha lyttet til rådene. Tvert imot satset banken enda mer av kundenes penger på eiendom.Skandalen i CAM går angivelig helt tilbake til perioden 2004-2006 da banken fremdeles gikk i pluss. Banken skal da ha blitt advart mot sin uforholdsmessig tunge pengeplassering i eiendomsmarkedet. Istedenfor å lytte til rådene skal de ansvarlige i banken ha økt investeringene og kastet seg ut i nye risikofylte prosjekter. I 2004 skal CAM ha hatt rundt 20 % av bankens kapital investert i eiendomsmarkedet. Dette gikk opp til 25 % det påfølgende året og 30 % i 2006.I følge sentralbanken, som legger hele skylden for de enorme tapene på bankens egen ledelse, var det lite man kunne gjøre fordi banken i disse årene fremdeles kunne vise til positive tall. Mye tyder imidlertid på at banken allerede da var på god vei nedover.Det hele endte med at staten i 2011 måtte gå inn og ta over styringen. Banken ble deretter tilført over 5,2 milliarder euro i ny kapital som en del av avtalen med den nye eieren Banco Sabadell. Hvor mye Banco Sabadell selv har måttet skyte inn er fremdeles uklart, men beløpet er blitt beregnet til et sted mellom 2,6 og 2,7 milliarder euro. Det endelige redningspakken for banken er med andre ord anslått til å ligge på rundt 8 milliarder euro (ca. 64 milliarder kroner).  Minst seks personer fra CAMs tidligere ledelse sitter i dag på tiltalebenken. I tillegg til uforsvarlig forvaltningen av kundenes penger, er ledelsen anklaget for bedrageri og underslag av flere millioner euro. Tidligere president i banken Modesto Crespo er sammen med tidligere direktør Roberto López Abad og underdirektør María Dolores Amorós blant annet beskyldt for å ha sikret seg lukrative pensjonsavtaler på et tidspunkt da det var klart at banken var i alvorlige økonomiske problemer. De tre er mistenkt for dokumentforfalskning og bedrageri og har fått sine pensjonsavtaler satt på vent. I tillegg er den tidligere prosjektlederen for CAM eiendom, Daniel Gil, sammen med López Abad, tiltalt for grovt underslag i forbindelse med eiendomsinvesteringer i Mexico på rundt 4 milliarder euro. Penger skal også ha gått tapt på prosjekter i Den dominikanske republikk og på ferieøya Tenerife. CAMs gamle ledelse står i dag konfrontert med et foreløpig erstatningskrav på 35 millioner euro.CAM ble overtatt av katalanske Banco Sabadell i desember 2011 for symbolske én euro. Den gamle Alicante- og Murcia-baserte sparebanken sluttet offisielt å eksistere som egen bank i mars 2012.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter