Busskampanje mot transseksuelle

Publisert

“Ikke la deg lure” til å tro du er transseksuell. Det er budskapet som den siste tiden har prydet kampanjebussen til den ultra-katolske organisasjonen Hazte Oir. I et forsøk på å overtale skolebarn om at “mann er mann” og “kvinne er kvinne” har organisasjonen kjørt rundt i Madrids gater. Bussen er ved flere anledninger blitt stoppet av politiet og har til slutt fått forbud mot å kjøre rundt av en lokal domstol.

“Guttebarn har penis. Jentebarn har vulva. Ikke la deg lure” stod det opprinnelig på kampanjebussen til den ultrakatolske organisasjonen Hazte Oir. “Ble du født mann, så er du mann. Ble du født kvinne, så fortsetter du å være det” var budskapet som skulle leveres skolebarn i Madrid.

Bilen ble først observert i den spanske hovedstaden. Der ble den bøtelagt av politiet og fikk forbud mot å kjøre videre. Etter å ha moderert teksten på bussen noe var organisasjonen igjen ute på veiene. Den ble da stoppet på nytt og kjøretøyet ble inndratt.

Bussen ha nå fått et foreløpig kjøreforbud av en domstol i Madrid. I kjennelsen som er fra onsdag 1. mars heter det at Hazte Oir ikke nødvendigvis anses for å ha oppfordret til hat mot homofile og transpersoner direkte, men at budskapet på bussen må kunne oppfattes som nedsettende og krenkende overfor en minoritet i samfunnet – “ved ikke å anerkjenne denne”.

Det reageres også på at budskapet er rettet mot barn og unge, en gruppe som allerede er utsatt for mobbing og der det blant annet jobbes med å få ned selvmordstallene.

Budskapet som Hazte Oir kommer med vil gjennom en manglende aksept for kjønnsoverskridende identiteter kunne bidra til å forverre situasjonen for transpersoner. Bussen har derfor fått forbud mot å kjøre på spanske veier til den aktuelle teksten er fjernet.

I følge avisen El País er også organisasjonen Hazte Oirs leder Ignacio Arsuaga anmeldt. Anmeldelsen ser imidlertid ikke ut til å imponere den kontroversielle lederen. Under en pressekonferanse etter kjennelsen i Madrid gikk Arsuaga til angrep på organisasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LGBT) og mente at konfiskeringen og anmeldelsen av bussen var et bevis på at «homse-inkvisisjonen hadde innført sitt diktatur» i Spania.


Får offentlig støtte

Fra politisk hold reageres det på at den katolske organisasjonen fremdeles får offentlig støtte. Hazte Oir som ble dannet i 2001 fikk rett til bevilgninger av staten da den for noen år siden oppnådde status som organisasjon av “offentlig interesse”, en beslutning som ble tatt av det konservative regjeringspartiet Partido Popular.

Opposisjonspartiene PSOE og Podemos har etter buss-skandalen bedt om at Hazte Oir fratas bevilgningene.

Les også: Biskoper anmeldt for hat mot homofile

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: