Brukte skattepenger på anti-abort

Publisert

Hva skjer med de rundt 250 millioner euroene den spanske kirke hvert år mottar gjennom spanjolenes inntektsskatt? En alminnelig oppfatning har vært at pengene går til veldedighet. Nå viser det seg at hele 80 prosent av midlene går til kirken selv og det katolske presteskapet. I 2013 ble 160.000 euro brukt på en kampanje mot selvbestemt abort. Pengebruken er ikke underlagt offentlig revisjon. Det vil opposisjonspartiet PSOE ha slutt på, mens regjeringspartiet Partido Popular er imot.

Opposisjonspartiet PSOE har fremsatt et forslag i Kongressen om at kirken skal underlegges årlig revisjon på lik linje med andre statlige institusjoner. Regjeringspartiet Partido Popular som tradisjonelt har stått på kirkens side har imidlertid avvist forslaget.

Spanske lønnsmottagere kan velge at 0,7 prosent av deres inntektskatt skal gå til kirken ved å krysse av i en egen rute når de betaler skatt. I følge avisen El País benytter hver tredje spanjol seg av denne muligheten. Det beløper seg til rundt 250 millioner euro i året, penger som ikke er underlagt offentlig revisjon.

 

Reklamerer med veldedighet

Den katolske kirke reklamerer i sine kampanjer med at skattepengene går til veldedighet og bistand i den tredje verden, som for eksempel vaksinasjon mot sykdommer. Slik lokkes folk til å sette sitt kryss i ruten. Nå viser det seg at kun en liten andel av pengene blir brukt til formålet.

El Pais har fått tak i en oversikt over kirkens utgifter for 2013, angivelig det siste regnskapet som er levert. Der fremgår det at hele 80 prosent av midlene går til kirken selv og dens opprettholdelse, her under det katolske presteskapet og dets øverste organ Conferencia Episcopal Española (CEE).

Postene i regnskapet er delvis diffuse. Blant annet skal 7,7 millioner euro ha gått til “nasjonale pastoralske aktiviteter”. Midler skal også være gått til å betale biskoper og til restaurering av bygg.

 

Kontroversielle formål

Det reageres også på at deler av midlene har vært forbeholdt svært kontroversielle formål. Blant annet skal 160.000 euro ha blitt brukt på en kampanje mot selvbestemt abort, mens 100.000 euro har gått til beatifikasjon (en del av helligkåringen i Den katolske kirke).

Den kristne tv-kanalen 13TV, eid av kirken, har også fått et betydelig beløp – rundt 6 millioner euro. Samtidig har svært lite gått til kirkens veldedighetsorganisasjon Caritas eller andre kirkelige hjelpeorganisasjoner.


Vil ha innsyn i pengebruken

Det spanske arbeiderpartiet PSOE har nå bedt om at det åpnes for innsyn i pengebruken. Partiet har fremsatt et forslag i Kongressen om at kirken og de 250 millioner euroene den hvert år får fra skattebetalerne skal underlegges den samme offentlige revisjonen som andre statlige institusjoner i Spania.

Regjeringspartiet Partido Popular er imot forslaget og vil beholde dagnes ordning. Det konservative partiet vil imidlertid trolig ikke vinne frem i en fremtidig avstemning. PP tapte nemlig flertallet i Kongressen i valget i juni i fjor og må forhandle med de andre partiene fra sak til sak. Både PSOE, det radikale partiet Podemos samt sentrum-høyrepartiet Ciudadanos skal alle være tilhengere av forslaget.


0,7 prosent av inntektsskatten

Den spanske kirke har en priviligert stilling når det gjelder donasjonene som spanjolene kan gjøre gjennom inntektsskatten. For at 0,7 prosent av skatten skal doneres, har lønnstagere nemlig bare to ruter de kan krysse av i – den spanske kirke, eller andre sosiale formål.

I følge El País har andre organisasjoner forgjeves forsøkt å komme med på listen. Blant disse er den kristne organisasjon Entidades Religiosas Evangélicas de España (Ferede). Sistnevnte organisasjonen tok saken til domstolene men tapte, skriver avisen. 

Les også: Vil at kirken skal betale eiendomsskatt

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter