Bruker skattemyndighetene politisk

Publisert

Opposisjonen i den spanske nasjonalforsamlingen beskylder regjeringspartiet Partido Popular for å bruke landets skatteetat til å skjule svindel. Agencia Tributaria skal av uvisse årsaker ha nektet å utlevere skatteopplysninger om PP til dommeren i Bárcenas-saken, en sak som handler om partiets mangeårige ulovlige finansiering og korrupsjon. Lederen for opposisjonspartiet PSOE, Pedro Sánchez, ber økonomiminister Cristóbal Montoro (PP) forklare seg for Kongressen.

Tilfellet av mulig skattesvindel som er kommet frem i Bárcenas-saken gjelder i følge avisen El País ulovlige donasjoner på 1.055.000 euro som regjeringspartiet Partido Popular skal ha mottatt i 2008. Av dette beløpet skulle 220.167 euro ha vært betalt i skatt, noe partiet aldri gjorde. Informasjon om disse forholdene skal først ha blitt holdt tilbake av spanske skattemyndigheter (Agencia Tributaria). Da de aktuelle dokumentene endelig ble oversendt domstolene skal de først ha gått via økonomiminister Cristóbal Montoro (PP) for gjennomlesning.

Hvorvidt det foreligger straffbare forhold er en beslutning som naturligvis skal gjøres av domstolen og ikke regjeringspartiet. Departementet som Montoro styrer (Ministerio de Hacienda) skal imidlertid ha brutt med all kutyme og forfattet en pressemelding der de hevder at donasjonen var unntatt fra skatt. Opposisjonspartiet PSOE reagerer på blandingen av roller og mener regjeringspartiet «manipulerer landets skattemyndigheter» gjennom partilojale kontakter i etaten.

Det er heller ikke første gang informasjon om Partido Popular holdes tilbake. PSOE og de andre opposisjonspartiene i Kongressen har flere ganger bedt PPs regjeringsmedlemmer om å forklare seg om den ulovlige finansieringen og korrupsjon i partiet som er kommet frem i etterforskningen i Bárcenas-saken. Kun en gang har statsminister Mariano Rajoy stilt opp for å svare på spørsmål, en utspørring som var svært lite informativ og der partilederen la all skyld for partiets tvilsomme fortid på den tidligere kassereren Luis Bárcenas.

Les: PPs korrupsjonssak inn for retten

Utover denne ene forklaringen som ble gitt i august 2013 har regjeringspartiet ved hjelp av sitt absolutte flertall i Kongressen blokkert enhver anmodning om nye forklaringer, noe det er ventet også vil skje med det nye kravet mot økonomiministeren.

 

Mer trøbbel for Montoro

I tillegg til de nye anklagene om at Partido Popular trekker i snorene langt inn i landets skattevesen, er økonomiminister Montoro også involvert i det som kan bli en ny og pinlig affære for partiet. Saken gjelder et mulig tilfelle av korrupsjon hos PPs regionsregjering i Madrid og kan i verste fall lede til ministerens avgang. Partiet skal i 2008 ha gitt en rekke prosjekter til et advokatfirma som ble opprettet av nettopp Montoro. Oppdragene som var verdt flere millioner euro ble ikke lagt ut på anbud, men skal ha blitt tildelt firmaet gjennom private forbindeleser. Montoro beskyldes nå for å ha vært med på å sikre selskapet kontraktene.

Foto: Økonomiminister Cristóbal Montoro fra Partido Popular.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter