Bruk av norske bankkort kan bli billigere i Spania

Publisert

EU-kommisjonen vil forby ekstragebyr på betaling med bankkort, kontantuttak og andre transaksjoner mellom EU-land. Forbudet gjelder allerede for landene i pengeunionen, men ønskes utvidet til resten av EU og EØS-landene. Ordningen vil dermed også gjelde for bruk av norske bankkort i Spania og overføringer fra Norge.

Forbudet mot ekstragebyr gjelder allerede for landene i pengeunionen (Eurosonen), men ikke for andre EU-land. Slik situasjonen er i dag vil for eksempel en overføring fra eurolandet Finland til Bulgaria som ikke er med i valutaunionen koste mellom 15 og 24 euro (mellom 140 og 230 kroner). Gebyrene kreves inn selv om overføringen kun gjelder mindre beløp.

Dette vil imidlertid kunne endres, dersom EU-kommisjonen får det som de vil. Kommisjonen har lagt frem et forslag der slike ekstragebyrer blir forbudt. Betaling med kort og kontantuttak i EU, samt overføring av penger, skal i stedet skje etter vanlige satser – de samme som gjelder for transaksjoner innad i hjemlandet. Det vil normalt si minimale kostnader og ingen ekstragebyrer.

Ordningen er i tillegg ment å gjelde for EØS-landene, inkludert Norge. Dermed vil ekstragebyrer for bruk av norske bankkort i Spania og andre EU-land, kontantuttak og overføringer fra Norge også forsvinne.

De nye reglene vil imidlertid bare gjelde for transaksjoner til euro. Kommisjonen skal også ha sett på muligheten for å inkludere andre valutaer i ordningen, men utelukket dette angivelig fordi det ble ansett som for komplisert og med få fordeler.

I følge avisen La Vanguardia har EU-kommisjonen åpnet for en overgangsordning på tre år, slik at Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) får tid på seg til å utarbeide en universal standard for det indre marked som muliggjør ordningen.

Les også:

Slutt på roaming-kostnader 15. juni

Norsk TV i bagasjen, også på ferie i Spania 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter