Bøter som ingen kan betale

Publisert

I forrige måned, i en offentlig tale til pressen, hevdet President Rajoy at krisen endelig er over, takket være PPs tiltak. Fra nå av kommer alt til å bli bedre, sa han, samtidig som han understreket at det vil ta litt tid før alt blir normalt igjen.

Det er valg om bare noen få måneder, mye står på spill. PP vet at hvis alt går etter planen, har partiet gode sjanser til gjenvalg, selv om det vil stå om bare noen få stemmer. Men før det skjer, må Regjeringen overbevise folket om at PP er på god vei å ordne opp i problemene, og at de trenger fire år til.

En av de største utfordringene Regjeringen står ovenfor, er å unngå flere protester og sosial uro. Det er vanskelig å kontrollere frustrasjonen til de som har mistet alt, og de som sliter mest. Partiet glemmer ikke så lett massedemonstrasjonene for mer enn et år tilbake. Politivolden var utbredt og Regjeringen mottok kraftig kritikk etter at folk på gaten filmet det de så, og delte videoen på sosiale media.

I et forsøk på å berolige massene, har Regjeringen i de siste ukene kommet med initiativer som støtter påstanden om at økonomien har snudd seg. Pensjonen og minstelønn har økt, men utgjør bare 2,5 euro per måned for de med gjennomsnittlig pensjon og 3 euro for de som mottar minstelønn. Gang på gang, går Presidenten og hans ministrer ut og opplyser om at Spania er det landet i EU som opplever størst økonomisk vekst, selv om andre land som Tyskland og Latvia ligger foran. Folket må få inntrykk i tiden før valget at Spania går framtiden lyst i møte, og at den tiden folket samlet seg i gatene for å protestere mot Regjeringens krisetiltak, for lengst er historie.

Den nye sikkerhetsloven (opprinnelig kallt Ley de Seguridad Ciudadana, men bedre kjent som Ley Mordaza – ’en lov som begrenser ytringsfriheten’) som ble vedtatt i desember, er en viktig brikke i denne strategien. «Den som har mistet alt frykter bare en ting, og det er enda mer fattigdom», sa en journalistvenn her om dagen. Da er tiltak som fører til enda større økonomisk press utvilsomt en effektiv måte å forhindre at folk protesterer på. For den nye sikkerhetsloven handler hovedsakelig om absurde bøter som ingen kan betale. De som oppfordrer folk til å protestere foran politiske institusjoner og andre offentlige plasser risikerer 600 000 euro i bot, og de som deltar må ut med opptil 30 000.

Ifølge Regjeringen, handler Ley de Mordaza først og fremst om folks sikkerhet. Da er det vanskelig å forstå hvorfor de som prøver å forhindre at en familie blir kastet ut fra sitt hjem, risikerer opp til 30 000 euro i bot. Mange spør: Hva med den volden som finner sted når representanter for bankene nådeløst kaster ut gamle mennesker og familier med gråtende barn ut fra sine hjem? Hva er mer voldelig? Å kaste ut mennesker som ikke har noe sted å dra, som bankene gjør, eller at medmennesker prøver å stoppe de fra å gjøre det? Man må for all del ikke filme scenen når man er vitne til utkastelser, eller til politivold for den saks skyld. Slike ting må holdes innenfor ‘husets fire vegger’. Den som ikke hører etter, må ut med 30 000 euro i bot. Pressen inkludert.

Amnesty International advarte tidligere mot at den nye sikkerhetsloven var udemokratisk og kom til å skremme folk fra å protestere mot Regjeringens framtidige tiltak. Bare noen få tusen tok til gaten for å protestere mot loven – selv om det store flertallet (82% ifølge en undersøkelse) er imot. Men man kan ikke se bort fra at spanjolene vil protestere når de går til kommunevalg i mai. Stemmeretten kan ingen ta fra dem, og ifølge de siste meningsmålingene er misnøyen så stor at det er mulig PP får seg en overraskelse. 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter