Bøtelagt for å ta bilde av politibil

Publisert

En spansk kvinne er med hjemmel i PPs nye ordenslov bøtelagt for å ha tatt bilde av en politibil som stod parkert på en plass for rullestolbrukere. Kvinnen som er fra Petrer i Alicante la bildet ut på Facebook med teksten «Parker hvor **** du måtte føle for og du får ikke en gang bot». Inne 48 timer skal politiet ha identifisert kvinnen og ilagt henne en bot på 800 euro (ca. 7000 kroner). Boten er en av flere som er gitt etter at regjeringspartiet Partido Popular nylig innførte den nye og kontroversielle loven om borgersikkerhet, også kalt «kneblingsloven» (ley mordaza).

Kvinnen fra Petrer (Alicante) skal ha blitt bøtelagt for såkalt «uautorisert bruk av bilder eller personopplysninger om myndigheter eller politiet», en handling som straffes med bøter på mellom 600 og 30.000 euro. Paragrafen inngår i PPs nye og svært kritiserte lov om borgersikkerhet (Ley de Seguridad Ciudadana) som trådte i kraft 1. juli i år.

Les også: Omstridt sikkerhetslov trer i kraft

En talsmann for kommunen i Petrer sier til media at man hadde ønsket at situasjonen hadde ordnet seg på annet vis, men at politiet har rett til å ilegge bøter i slike tilfeller. Politiet skal ha parkert på parkeringsplassen for rullestolbrukere etter å ha bli kalt opp til et tilfelle av hærverk i en park. Under slike og andre oppdrag parker politiet der de kan, sier representanten til lokalavisen i Petrer.

Begrunnelsen for boten skal ha vært at agentene følte seg ærekrenket og derfor valgte å sanksjonere handlingen for å forvare seg i samfunnet.

Amnesty International har tidligere kritisert Partido Populars nye lov fordi de mener den truer ytringsfriheten og skremmer folk fra å demonstrere mot myndighetene gjennom arrestasjoner og høye bøter. Organisasjonen skal også ha reagert spesielt på forbudet mot fotografering av politiet fordi slike bilder er viktige som bevis i saker som gjelder politivold.

Med hjemmel i den nye loven kan forskjellige handlinger som å delta i ulovlige demonstrasjoner utenfor offentlige bygg, starte ulovlige protester på Internett eller vise manglende respekt for politiet straffes med bøter opp mot 600.000 euro (rundt 5,4 millioner kroner).

Les også: Første offer for ny «kneblingslov»

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter