Bonde finner tre nyfødte gauper på låven

Publisert

En bonde fra Menasalbas, en landsby i provinsen Toledo, oppdaget lørdag tre nyfødte gauper i en av bygningene der han oppbevarer halmballer. De små ungene var helt alene og sov fredelig. “Først trodde han at det var katter, men de virket annerledes, og han ringte [nødtelefonen] 112”, forteller Alfonso Sánchez, koordinator for miljøbyrået i den spanske regionen Castilla-La Mancha. Gårdbrukeren oppbevarer bare reservehalm der inne og bruker ikke bygningen regelmessig, noe som ga gaupemoren et rolig tilfluktssted der hun kunne føde.

Miljøansvarlige ble sendt til ranchen, der de kunne konstatere at ungene lå på en seng av halm. De installerte kamerafeller og observerte hvordan moren matet dem i halvannet døgn. Mandag bestemte moren seg for å flytte de tre ungene til et annet sted. Hunnen er født i frihet og er ikke utstyrt med noen sporingsenhet som gjør det mulig å lokalisere henne.

I 2002 befant den iberiske gaupen (Lynx pardinus) seg i en kritisk situasjon, med bare 94 dyr i den sør-spanske regionen Andalucía. Men takket være avlsprogrammer i fangenskap og opprettelsen av ulike avlskjerner har bestanden mer enn tidoblet seg på to tiår. I 2020 passerte artens antall i Spania og Portugal 1000-grensen, med en bestand på 1111 dyr, inkludert både voksne og unger.

Gaupemoren ble “fanget” i en kamerafelle inne i låven.

I disse dager blir hendelser som den i Toledo stadig vanligere i Spania, der den iberiske gaupen i 2015 kom ut av kategorien “kritisk utrydningstruet”. I regionen Castilla-La Mancha har gaupene allerede tre konsoliderte soner i fjellkjeder: Montes de Toledo, den østlige Sierra Morena og den vestlige Sierra Morena. For øyeblikket er det i ferd med å dannes en ny gruppe i Albacete-provinsen, der det allerede lever sju individer etter at fire individer ble satt ut i februar.

Hver hunngaupe bruker mellom 500 og 1 000 hektar, avhengig av antall kaniner, som er en viktig del av villkattens diett. Antall unger i hvert kull avhenger også av mattilgangen. En gjennomsnittlig hunngaupe føder 1,7 unger, men antallet varierer avhengig av hvor hunnen bor: I Andújar og Doñana nasjonalpark, der det er få kaniner, føder hunngaupene mellom én og to unger, mens gjennomsnittet i fjellkjeden Montes de Toledo er mellom tre og fire.

I fjor bestemte en annen gaupehunn seg for å føde i en kasse hun fant i et våningshus i Badajoz-provinsen vest i Spania. Eieren av eiendommen fant fire bittesmå unger på en hylle på baksiden av et lager som var tilknyttet huset hans, der han oppbevarte tilfeldige gjenstander. Ifølge eksperter benytter gauper seg vanligvis av hule stammer eller hull i steinete områder for å føde.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter